Kemphanen fisheye ijshal 1011

15 januari 201408:10

Door Joep Meijsen

De bekerfinale in negen vragen

Het is Cup Final Day. Vanavond wordt in een bomvolle ijshal in Eindhoven de bekerfinale gespeeld tussen Tilburg Trappers en Heerenveen Flyers. IJshockey.com kijkt alvast vooruit en geeft (een beetje) antwoord op negen cruciale vragen.

1. Hoe doen de finalisten het tot nu toe dit seizoen tegen elkaar?
Het is 2-2 in onderlinge ontmoetingen tot nu toe dit seizoen. Trappers won in eigen huis met 5-1, maar verloor de tweede wedstrijd met 1-3. Heerenveen verloor in eigen huis de eerste ontmoeting met 2-4, maar won de tweede ontmoeting met 4-1. Dit lijkt aan te geven dat de bekerfinale weleens een spannende kan gaan worden dit jaar.

2. Oké, maar hoe ging het in de laatste ontmoeting tussen deze tweede ploegen?
Dat was op 29 december in Tilburg. Flyers liep in de tweede periode uit naar naar een 0-2 voorsprong. Via Aaron Lee deed Tilburg in de slotperiode iets terug, maar een empty net goal van Shawn Collymore besliste de ontmoeting definitief in het voordeel van Heerenveen.

3. Wie fluiten de bekerfinale?
Er wordt weer gebruik gemaakt van het systeem met twee scheidsrechters en twee linesmen. Sven Bergman en Jean Paul de Brabander hebben de aanwijzing gekregen. Zij worden geassisteerd door Joep Leermakers en Louis Robbe. Daarmee gaat van het kwartet leidsmannen van vorig jaar alleen Joep Leermakers op herhaling.

4. Wie gaan het doel verdedigen in de finale?
Bij Tilburg was dat nog een klein vraagteken. Coach Gardner laat Ian Meierdres en Nick Broadwater zo’n beetje om-en-om spelen. Gardner heeft inmiddels in een interview met Brabants Dagblad laten weten dat Meierdres vanavond de voorkeur krijgt boven Broadwater. Bij Heerenveen zijn er op dat vlak geen vragen geweest. Martijn Oosterwijk is al het hele seizoen de nummer één en bewees vorig jaar bij het WK in Oekraïne zich ook op het internationale vlak staande te kunnen houden.

5. Hoe zit het met het scorende vermogen van de beide finalisten?
Tilburg Trappers heeft de meest scorende aanval van de Eredivisie, met 41 goals extra ten opzichte van tegenstander Heerenveen*. De lijn van Aaron Lee, Josh Prudden en Peter van Biezen scoorde 62 van de 154 doelpunten. Met 34 goals is Aaron Lee de productiefste speler in de Eredivisie na Raphael Joly van Den Haag. Bjorn Willemse is met acht doelpunten de productiefste verdediger.

Flyers heeft international Kevin Bruijsten als topscorer met 24 goals in 24 wedstrijden. Ook nieuwkomer Jade Galbraith loopt op een doelpunt per wedstrijd, maar hij speelde er pas elf. Andere spelers in de dubbele cijfers zijn Joey Oosterveld en Sander Dijkstra. Defensief nam Nick Kuiper tot nu toe zeven goals voor zijn rekening.

6. Iedereen weet, aanvallen wint fans, verdedigen wint prijzen. Hoe zit het met de tegendoelpunten?
Ook deze statistiek wijst in het voordeel van Tilburg Trappers, maar het verschil is hier veel kleiner. Flyers incasseerde 53 tegengoals, tegen de 45 goals contra Trappers. Van die goals werden er wel tien gescoord door speler van Flyers, terwijl Tilburg elf keer wist te scoren tegen Flyers.

7. Hoe hebben de beide teams zich geplaatst voor de finale?
In de tweede ronde won Tilburg in twee duels van Eindhoven in een herhaling van de bekerfinale van vorig jaar. Daarna had de ploeg drie wedstrijden nodig om zich ten koste van Den Haag te plaatsen voor de finale. Heerenveen had in de tweede ronde weinig moeite met het Talententeam van de Nederlandse IJshockey Academie en rekende in de halve finale af met Herentals. Het bekertoernooi werd voor het tweede jaar op rij in een knock-out-systeem gespeeld.

8. Ik heb geen kaartje, hoe kan ik de wedstrijd volgen?
De Nederlandse televisie laat het ijshockey weer eens in de steek, derhalve zal de sport voor zijn eigen coverage moeten zorgen. Het bedrijf Sportsbroadcasting.nl verzorgt in samenwerking met de Nederlandse IJshockey Bond een livestream met commentaar van oud-spelers. Dit bedrijf verzorgde eerder de live-reportages van het WK U18 in Heerenveen. Een trailer staat al online en via IJshockey.com zal de stream te zien zijn. IJshockey.com zelf verzorgt updates, een uitgebreid wedstrijdverslag, reacties op de winst en het verlies en volop foto’s.

9. Nou, IJshockey.com, doe eens een voorspelling.
Historisch gezien is Tilburg de favoriet. De club gaat op voor de derde bekerwinst in vier jaar tijd. Vorig jaar scoorde Jeffrey Melissant de winnende goal. Voor bekerwinst van Heerenveen moeten we terug naar het seizoen 2001-02 toen Hans Kroon het winnende doelpunt maakte. In de competitie is Tilburg dit seizoen ook de overtuigende koploper. Flyers won echter de laatste twee onderlinge ontmoetingen, wat de zaak weer een beetje in balans brengt. Flyers lijkt bovendien zijn betere wedstrijden tegen de andere topclubs te spelen, ook de laatste wedstrijd tegen Den Haag werd gewonnen. Als de zenuwen geen al te grote rol gaan spelen, kon dit weleens een heel spannende finale worden. Tilburg is de favoriet, maar Flyers gaat met de cup naar huis. Zo. Dat is eruit. Of toch Trappers? Hmmm. Moeilijke keuze.

*Alle statistieken betreffen louter de wedstrijden in de Eredivisie