24 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

De beslissing kan vallen

Nijmegen Emperors kan vandaag in eigen huis de landstitel veiligstellen. Tot nu toe in de serie werden echter alle wedstrijden door de uitspelende ploeg gewonnen, waardoor een vijfde wedstrijd in Heerenveen een serieuze mogelijkheid is. IJshockey.com kijkt vooruit naar de vierde wedstrijd in de serie.

Het is een andere wedstrijd dan de vorige drie in de serie. Voor het eerst sinds de start van de finale hebben beide teams enkele dagen rust gehad. De eerste drie duels werden in vijf dagen tijd afgewerkt. Dat betekende dat de pijntjes en kleine blessures nauwelijks de tijd kregen om te helen. Met vijf dagen rust achter de rug, zullen de teams fitter aan de wedstrijd beginnen dan eerder het geval was.

Beide teams zijn tot nu toe in de serie enorm aan elkaar gewaagd. Geen enkel duel werd voor de slotfase beslist. De enige ontmoeting in Nijmegen werd zelfs pas na penaltyshots gewonnen door Heerenveen. Daarmee is het tevens de spannendste serie in lange tijd. De langdurige uitzending door Studio Sport afgelopen zondag was een enorme promotie voor de sport.


Don Nichols viert de gelijkmaker in de tweede ontmoeting
(foto: Ronald Goudberg)

Sleutel voor Heerenveen zal het neutraliseren van TJ Caig zijn. Met acht goals en vijf assists in zeven wedstrijden is hij de topscorer in de play-offs in Nederland. De blonde forward heeft nog vier punten nodig om voor het seizoen de honderd punten te bereiken. Matt Korthuis doet overigens niet veel onder voor Caig in de play-offs. Hij heeft ook acht goals, maar Ă©Ă©n assist minder dan de Nijmegen-aanvaller.

Defensief moet Nijmegen het waarschijnlijk stellen zonder Nick Verbruggen. Afgelopen zondag keerde Nick de Jong terug in de defensie bij Nijmegen om dit gat te stoppen. Verder zullen spelers als Mathias Karlsson, Kevin Young en Erik Tummers weer veel ijstijd krijgen. Bij de Flyers heeft Andriy Butochnov kunnen profiteren van de extra rust en zal dus een stuk fitter beginnen aan de wedstrijd dan vorige week het geval was.

Het Triavium in Nijmegen is vanavond bomvol, in de voorverkoop zijn alle kaarten al van de hand gegaan. Een duidelijk teken dat het ijshockey in de Keizerstad weer begint te leven. Emperors kende qua publieke belangstelling een matige start vorig jaar. Door het jaar afwezigheid van Nijmegen op het hoogste niveau waren veel ijshockeyliefhebbers in de stad afgehaakt. Inmiddels zijn Emperors weer het gesprek van de dag in Nijmegen, zoals dat in het verleden ook met de Tigers en zijn voorlopers het geval was.


Teamhuddle voor de Nijmeegse goal
(foto ijshockeyfoto.com)

Ook Heerenveen profiteert van de finaleserie. De media-aandacht voor het ijshockey is in Friesland op het moment groot. De cameraÂs van Omroep Friesland zijn vanavond ook in het Triavium aanwezig. Dat geldt ook voor Studio Sport, dat tijdens de avonduitzending op Nederland 2 hoogtepunten van de wedstrijd zal uitzenden. De lokale omroep Lokaal Plus TV zendt bovendien in de regio Nijmegen uitgebreide hoogtepunten van de vierde wedstrijd uit.

De thuisblijvers kunnen vanavond zoals gebruikelijk terecht op internet voor het live-verslag van Tonnie Minten. Deze stream is te beluisteren via de website van Omroep Nijmegen. Gezien de enorme belangstelling voor de wedstrijden en het niveau van de finales is het jammer dat dit het laatste weekeinde is van de ijshockeycompetitie in Nederland. Want Ă©Ă©n ding is zeker, uiterlijk zaterdagavond weten we wie Amsterdam opvolgt als kampioen van Nederland.