18 juli 200600:00

Door Joep Meijsen

De Bruyn blijft bij Flyers

Brian de Bruyn staat het komende seizoen in de bank bij Heerenveen Flyers. De terugkeer van de oud-bondscoach was enige tijd onzeker vanwege de perikelen over het al dan niet doorgaan van de Flyers op het hoogste niveau.

uyn leidde Heerenveen vorig jaar naar de finale om het landskampioenschap. Hierin dolven de Friezen echter het onderspit tegen Nijmegen. uyn is in Nederland echter vooral bekend als speler. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig speelde hij voor de legendarische Feenstra Flyers en was hij een vaste speler in de succesvolle oranjeselecties van die dagen. uyn speelde in totaal 77 interlands, waarin hij tot 22 goals en 17 assists kwam.

Na zijn actieve loopbaan als speler ging uyn verder als coach. Hij werkte onder meer als assistent bij de Kaufbeuren Eagles, dat halverwege de jaren negentig in de hoogste Duitse liga DEL uitkwam. Zijn voornaamste werkgebied de laatste jaren is echter Italië. Daar was hij ook werkzaam toen hij in 2000 werd benoemd tot opvolger van Doug Mason als bondscoach van Nederland. Hij leidde Nederland echter maar één seizoen, waarna hij werd opgevolgd door Manfred Wolff.

Voor het vorige seizoen maakte hij de overstap van de Eppan Pirates in de Italiaanse tweede divisie naar Nederland. Onder zijn leiding eindigde Heerenveen als winnaar van de bekercompetitie. De club werd echter in daarna in de halve finale uitgeschakeld door Amsterdam. Later in het seizoen werd Geleen in een spannende halve finaleserie van de strijd om het landskampioenschap uitgeschakeld.

Heerenveen is bezig in hoog tempo alsnog een selectie samen te stellen voor het komende seizoen. De terugkeer van uyn kan betekenen dat dit in een hogere versnelling verder gaat.