25 april 200900:00

Door [email protected]

De butterfly sterft uit

Martin Brodeur is nu de goalie met de meeste overwinningen ooit in de NHL en wordt door velen gezien als de beste sluitpost ooit. De grote vraag is nu of de stijl van Martin Brodeur die van Patrick Roy ook gaat verdrijven. Gaat Brodeur zijn rivaal Roy op alle fronten aftroeven?

De butterfly. Een veel gehoorde kreet bij de goalies van de jongere generatie. Is het een stijl? Is het een type redding? De butterfly is geëvolueerd van een type redding tot een stijl. De butterfly is een redding waarbij de goalie op zijn knieën valt en zijn benen dusdanig in een hoek legt zodat er een "muur" van beenbeschermers ontstaat op het ijs.

Vroeger werd van een goalie verwacht dat hij zo lang mogelijk op zijn benen bleef staan. Natuurlijk waren er een paar uitzonderingen, Gump Worsley bijvoorbeeld, maar de meeste goalies in de NHL bleven zo lang mogelijk overeind. Pas toen Glen Hall de butterfly echt als een redding gebruikte werd het populairder. Vervolgens kwam Patrick Roy.

Roy perfectioneerde de butterfly terwijl hij bij de Montreal Canadiens en de Colorado Avalanche speelde. Samen met zijn coach François Allaire. Elke jonge goalie wilde vanaf dat moment keepen zoals Roy. De verschillende stijlen van vroeger vervaagden. Goalies als Belfour en Hasek stierven uit. De gehele NHL bestond uit goalies die de butterflystijl gebruikten.

Op Brodeur na. Hij weigerde de training van Allaire en ging door met waar hij goed in was: pucks stoppen op zijn manier. Een manier die is gebaseerd op zijn fantastische vermogen om het spel goed te lezen en zijn reflexen. Een manier die hem veel succes bracht maar pas de laatste jaren wordt gezien als dé manier die de butterfly gaat passeren. Waarom?

De goalies werden steeds groter. De spullen werden steeds groter. Met de butterflystijl timmerden goalies het net feitelijk dicht en werd er beduidend minder gescoord. De NHL moest iets doen. Er kwamen striktere regels voor de spullen die goalies gebruiken. Beenbeschermers mochten niet meer tot iemand zijn middel komen. En wat blijkt? De butterfly goalies worden steeds vaker gepasseerd.

Brodeur niet. Brodeur had, als één van de weinigen, geen commentaar op de nieuwe maatregelen. Zijn spullen waren nooit te groot, ze zaten zoals ze bedoeld waren. Ondertussen moesten bij sommige clubs de butterflygoalies het veld ruimen. Bij Boston moest Fernandez het veld ruimen voor de onorthodoxe Tim Thomas. Nabokov doet het fantastisch bij San Jose. Terwijl goalies als Roberto Luongo langzaam hun goals against average omhoog zagen gaan.

Dus het antwoord moet wel ja zijn: Brodeur is de perfecte mix. Hij geeft ook toe geleerd te hebben van Belfour, Hasek, Hextall. Deze stijlen heeft hij gecombineerd in een gemixte stijl die het mogelijk maakt als keeper dominant te blijven in de ‘nieuwe' NHL. Hij is het wandelende voorbeeld dat de butterfly als mogelijkheid moet worden gebruikt in plaats van als stijl.

De butterfly heeft zijn langste tijd gehad. Goalies worden voorspelbaar en worden niet meer gered door spullen die oversized zijn. Goalies als Brodeur, die een redding kiezen voor elke specifieke situatie, zullen succesvoller zijn dan ooit.

Goaliecoaches zullen de goalies weer de totale basis bij moeten brengen willen ze blijven overleven. De skate save, two pad stack etc. Al die traditionele reddingen worden de toekomst. De goalies van de toekomst moeten zich aanpassen aan de steeds sneller wordende sport, terwijl hun spullen worden geminimaliseerd. De stijl van Brodeur is hier ideaal voor. Martin Brodeur zal Patrick Roy in elk aspect uit de geschiedenis boeken schrijven.