19 mei 200800:00

Door Joep Meijsen

De droom van Ryan Malone

De laatste keer dat de Pittsburgh Penguins de finale van de Stanley Cup bereikte was Ryan Malone een twaalfjarige fan. Samen met zijn vader, oud-Penguin Greg, zat hij in zijn jersey of de tribune te juichen. Een verpletterende zege zondag plaatste Ryan en de andere Penguins opnieuw in de finale.

De Penguins sloten de serie af met een 6-0 zege over Philadephia. Het leverde Pittsburgh een 4-1 zege op in de serie en daarmee de eerste plaats in de finale van de Stanley Cup sinds 1992. Toen juichde Malone voor sterren als Mario Lemieux, Jaromir Jagr en Ron Francis. In de zege van zondag scoorde hij de eerste goal, gaf een assist op de tweede treffer en nam ook het vierde doelpunt voor zijn rekening.

‘Ik heb nu al zin in de eerste wedstrijd van de finale. Dit is waar je ijshockey voor speelt, waar iedereen van droomt. Nu krijg je de kans om te strijden voor de mooiste prijs die er is', zei een lachende Malone na de wedstrijd. Het was echter niet alleen zijn wedstrijd. Sidney Crosby verloor amper een duel in de wedstrijd en eindigde met twee assists. Weinigen twijfelen nu nog aan zijn leiderschapscapaciteiten, nadat hij op piepjonge leeftijd tot captain werd benoemd.

Ook Marian Hossa had een topwedstrijd. De Slowaak had een goal en drie assists. Jarenlang gold Hossa als een speler die in het reguliere seizoen geweldig presteerde, maar in de play-offs verdween. Met negentien punten tot nu toe in de post-season heeft hij een enorme hand in het succes. Dat geldt ook voor doelman Marc-André Fleury die zijn derde shut-out in deze serie voor zijn rekening nam.

De Philadelphia Flyers hadden geen schijn van kans. Eerder in de week hadden ze in ieder geval een ‘whitewash' voorkomen, maar in deze serie was de ploeg op alle aspecten de mindere van de Penguins, die nu zestien wedstrijden achter elkaar in de eigen Mellon Arena ongeslagen zijn.

Wie de tegenstander van Pittsburgh wordt, is nog niet duidelijk. Dallas won de laatste twee wedstrijden van Detroit, waardoor deze serie nu onbeslist op 3-2 in het voordeel van de Red Wings staat.