Eaters vs flyers 240210

25 februari 201000:00

De eerste slag is voor Geleen

Eaters Geleen heeft de eerste wedstrijd in de kwartfinale tegen Heerenveen Flyers gewonnen. In eigen huis wonnen de Limburgers dankzij een sterke tweede periode met 4-2 van de Friezen.

De wedstrijd begon erg mat en matig. Voor de bijna 1200 toeschouwers in Geleen viel er weinig te beleven. De thuisploeg moet het overigens in de play-offs doen zonder aanvoerder Erik Tummers. De verdediger viel uit in de slotfase tegen Eindhoven en zal door een blessure aan de hand minstens drie weken uitgeschakeld zijn.

Flyers speelde in de eerste periode geconcentreerd en gaf bijzonder weinig weg. De bezoekers kwamen in de vijfde minuut enigzins gelukkig op voorsprong. Hans Kroon verraste Sami Heinonen met een verdekt schot. Heinonen ging de fout in maar herstelde zich later in de wedstrijd. Geleen kwam pas aan het einde van de periode gevaarlijk voor de neus van Stephane Cesar. Mike Forgie kreeg twee grote kansen maar de Canadees speelde een ongelukkige wedstrijd.

Aan het begin van de tweede periode leek Flyers het beste uit de kleedkamers te komen. Paul Vincent en Michael Nason kregen al in de eerste minuut de mogelijkheid op de tweede treffer. Na de eerste minuut was het echter opeens gedaan met Heerenveen. Mike Pellegrims besloot het over een andere boeg te gooien. Eaters ging vroeg en agressief forechecken en dat bleek uiteindelijk de sleutel tot de overwinning.

De gelijkmaker viel na bijna drie minuten spelen. Met Jacco Landman op de strafbank speelde Geleen de powerplay prima uit. Een snelle combinatie werd door Brent Gauvreau keurig afgerond: 1-1. Twee minuten later zorgde Ziga Svete voor de eerste Geleense voorsprong. De Sloveen mocht ongehinderd aanleggen en schoot de puck langs Cesar. Weer twee minuten later viel de derde Geleense treffer. Ziga Svete stuurde Joey Wilson met een perfecte pass weg en Wilson mocht haast ongehinderd op weg naar Cesar. Wilson wist de Canadese goalie in twee instanties te passeren: 3-1.

Halverwege de tweede periode leek vroegtijdig de beslissing te vallen. Niko Suoraniemi schoot van afstand raak, wederom tijdens een powerplay. Vlak daarvoor had Heerenveen nog een powerplay maar de Friezen bakten er niks van met een man meer. Aanvaller Bert van den Braak: ‘Onze powerplay liep voor geen meter. Terwijl we juist gevaarlijke zouden moeten zijn met veel gevaar vanaf de blauwe lijn en grote mannen die het zicht van de goalie moeten wegnemen. Maar we speelden de puck wel mooi rond maar we vergaten te schieten. Dat rondspelen ziet er wel leuk uit maar effectief is het niet.'

De eerste twee lijnen van Heerenveen gaven niet thuis in deze belangrijke ontmoeting. De lijn met van den Braak, Hans Kroon en Sander Dijkstra bleek vanavond de gevaarlijkste lijn te zijn. Zij profiteerden aan het einde van de tweede periode dan ook van een fout van Kay Gielen. De jonge Gielen wou de puck te mooi uit het verdedigingsvak spelen en verspeelde daarbij de puck. Via een snelle combinatie wist Sander Dijkstra uiteindelijk te scoren: 4-2.

Door de late, belangrijke treffer van Dijkstra, was de verwachting dat Flyers sterk zou beginnen aan de derde periode. De bezoekers liepen echter binnen 40 seconden al tegen twee straffen aan. Gelukkig voor Flyers en voor de wedstrijd wist Geleen niet te profiteren. Halverwege de derde periode kreeg Flyers zelf twee powerplays maar gedurende deze vier minuten kwam Geleen geen moment in gevaar.

Ironisch genoeg kreeg Heerenveen de grootste kans met een man minder. Vier minuten voor tijd braken Jamie Visser en Brent Patry uit maar ze wisten Heinonen niet te passeren. Ook in de laatste twee minuten mocht Heerenveen het met een man meer proberen maar zonder succes. De eindstand bleef daarmee steken op 4-2.

Van den Braak over het verlies: ‘We hebben er blijkbaar te makkelijk over gedacht. Op zich ging het met mijn lijn wel goed. Als het loopt, zijn we erg gevaarlijk door onze snelheid. Helaas hebben we met z'n allen niet genoeg geschoten op het doel van Geleen. Zij deden dat wel en dat leverde voor Geleen wel succes op. Het is heel duidelijk, als je niet schiet dan kun je ook niet scoren.'

Vrijdagavond gaat de kwartfinale tussen beide ploegen verder. Heerenveen mag dan in het eigen Thialf proberen een derde wedstrijd af te dwingen.