23 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

De Groot naar Utrecht

Maarten de Groot verlaat Amsterdam. De international wil het gezien zijn maatschappelijke loopbaan rustiger aan gaan doen en keert terug naar de club waar hij zijn jeugdopleiding kreeg, Utrecht Dragons.

De transfer van Maarten de Groot is zowel door Utrecht als door Amsterdam bevestigd. Met uitzondering van een seizoen in Nijmegen speelde De Groot sinds 1999 onafgebroken in de hoofdstad. Hij haalde vier landstitels en een trits andere prijzen bij de ploeg van Ron Berteling die het Nederlandse ijshockey de afgelopen jaren met harde hard regeerde.

'Het was geen gemakkelijke keuze voor me', zegt De Groot tegen de website van Amsterdam. 'Ik heb een toptijd gehad in Amsterdam en ontzettend veel geleerd. Met enorm leuke en enthousiaste mensen samengewerkt, alleen komt mijn maatschappelijke carrière nu even met het ijshockey in de knoop. Ik moest prioriteiten stellen en wilde niet steeds het ijshockey voor laten gaan. Nu ga ik ijshockeyen in Utrecht en daar mijn ervaringen delen met dit nieuwe team en de jeugd.' De Groot rondt dit jaar zijn opleiding tot fysiotherapeut af.

Voor Amsterdam betekent het vertrek van De Groot het afhaken van een derde international. Eerder al vertrok Simon de Wit naar Tilburg en stapte Jan Jaap Natte over naar Den Haag. De Groot kwam tijdens het afgelopen wereldkampioenschap in Tallinn nog tijdens alle wedstrijden in actie voor Oranje. Hij speelde in totaal zo'n vijftig wedstrijden voor Nederland.

Voor Utrecht is het overstappen van De Groot een stevige duw in de rug. De Utrecht Dragons nemen het in de Challenge Cup op tegen de gevestigde namen uit de Eredivisie, gevolgd door de eigen competitie in de Eerste Divisie. De club van de coaches Frank Versteeg en Tony Collard bereikte afgelopen seizoen de halve finales van de play-offs in de Eerste Divisie, waarin werd verloren van Zoetermeer Panters.

Amsterdam maakte eerder deze week bekend dat verdediger en voormalig jeugdinternational Dennis Jonker voor een jaar heeft bijgetekend in de hoofdstad. Jonker kwam halverwege de vorige jaargang over uit Den Haag. Eerder al werden Jordy van Oorschot en Eric Hoogvliets vastgelegd. De veelvuldige hoofdstedelijke landskampioen kondigde aan dit jaar met een sterk verjongde selectie de competitie in te gaan. Leo van den Thillart komt nog een seizoen uit voor Amstel Tijgers.