13 juli 200800:00

Door Joep Meijsen

De Jong weg bij Devils

International Nick de Jong vertrekt bij Nijmegen Devils. De verdediger zou zich niet kunnen vinden in de aanpak van de nieuwe coach Frank Gentges.

Dat meldt de Nijmeegse eredivsionist op de eigen website. De club stelt dat De Jong zich niet kan vinden in de plannen voor een aanzienlijk intensievere voorbereiding op het nieuwe seizoen. ‘Heel jammer, want hiermee verliest Nijmegen een van zijn boegbeelden. In de selectie van komend seizoen zou Nick een van de beter betaalde spelers zijn', aldus de club. De Jong is de tweede aangekondigde speler die afhaakt, eerder gebeurde dat al met Nick Verbruggen.

De Jong keerde in de loop van het afgelopen seizoen terug bij Nijmegen Devils na een kort avontuur in de tweede Franse liga. Met vier goals en veertien assists in 29 wedstrijden was hij de nummer twee op de topscorerslijst van de club. Hij nam ook 139 strafminuten voor zijn rekening. De Jong speelde zijn hele loopbaan verder voor Nijmegen, met uitzondering van een seizoen in Amsterdam na het faillissement van Nijmegen Tigers.

Nijmegen zegt vast te houden aan het gekozen beleid. ‘De eerste stap hierin voor het lopende seizoen was de keuze van toptrainer Frank Gentges, een trainer die de Nijmeegse jongens beter laat worden. Om dit te realiseren moeten, om de woorden van Cruijff te spreken, de details op orde zijn. Stipte afspraken, hard en veel trainen, teambuilding en de juiste motivatie om beter te worden zijn de kernwoorden. Alleen dan komt Nijmegen verder.'

De Jong zou intussen in gesprek zijn met andere clubs in Nederland, zo blijkt uit informatie van IJshockey.com. De Nijmeegse eredivisionist trok eerder onder meer Akim Ramoul van Geleen en Marco Postma van Heerenveen aan. Ook werden de buitenlanders Jeff Smith, Lorenz Schneider en Jason Baclig onder contract genomen. Devils rekent erop binnenkort namen van nieuwe spelers bekend te kunnen maken.