8 februari 200500:00

Door [email protected]

De 'laatste puck'

De puck waarmee Theo KrĂŒger zijn laatste goal op eredivisie niveau scoorde; wie heeft hem en maakt het iemand in Nederland wat uit? Na een juridische veldslag over een baseball vraagt Canada zich af wat er met een aantal belangrijke pucks is gebeurd.

Boston Red Sox wonnen dit seizoen voor het eerst in 80 jaar de World Series honkbal. Doug Mientkiewicz maakte de allesbeslissende vangbal en besloot de bal te houden. Na veel verbaal geweld en een rechtzaak werd uiteindelijk overeen gekomen dat de Red Sox de bal een jaar ten toon mogen stellen, maar dat de bal daarna naar Mientkiewicz terug zal gaan.

In het ijshockey zijn dit soort verhalen eigenlijk ongekend. De meest controversiele 'last puck'-affaire kabbelt al dertig jaar rustig voort in Canada. In 1972 boekte Team Canada in de de Summit Series een legendarische overwinning op de Sovjet Unie. Met nog 34 seconden te gaan in de achtste wedstrijd scoorde Paul Henderson de winnende goal voor de Canadezen. Volgens velen een cruciaal moment in de geschiedenis van het Canadese ijshockey. Maar weinig mensen hebben zich in de loop der jaren druk gemaakt over wat er met die puck is gebeurd.

Getuigen beweren dat de Canadese verdediger Pat Stapleton (foto) de puck na de goal oppakte en in zijn zak stopte. Maar de inmiddels 64-jarige Stapleton ontkent dat. Jarenlang ontkende hij zelfs de puck te hebben, maar vijf jaar geleden gaf hij dan toch toe de rubberen schijf te hebben meegenomen.

'Nadat Paul de puck langs Tretiak had geschoten werd gewoon met dezelfde puck doorgespeeld', beweert Stapleton. 'Bij het eindsignaal had ik de puck toevallig aan mijn stick, dus toen heb ik die opgepakt en meegenomen. Waarom? Geen idee.'

In die tijd was het niet gebruikelijk dat mensen zich bekommerden om 'last pucks'. Ook de goalscorer zelf heeft er toen geen moment aan gedacht. 'Wij waren toen te druk met het vieren van het doelpunt', zegt Paul Henderson nu. 'Ik zou het persoonlijk beter vinden als Pat de puck aan de Hockey Hall of Fame zou geven, maar het is nu zijn puck. Hij kan er mee doen wat hij zelf wil.'

Op het internet worden verschillende historisch relevante pucks aangeboden. Zo worden verschillende pucks aangeboden die in de laatste wedstrijd in Maple Leaf Gardens gebruikt zouden zijn; sommige voor slechts acht dolllar.

Maar een andere belangrijke puck is gewoon verdwenen. De locatie van de puck waarmee de Maple Leafs in 1967 hun laatste Stanley Cup winnen is totaal onbekend. Het meest waarschijnlijk is dat deze in de tas van een scheidsrechter de arena verlaten heeft en later is hergebruikt. Want in die tijd bekommerden mensen zich niet zo om dat soort souvenirs.

En neutraal bekeken is het natuurlijk ook vreemd om zoveel waarde aan een puck te hechten. Zoals Pat Stapleton zelf zegt: 'Het is maar een puck; gewoon een zwarte puck. Er zit geen speciaal label op of zo. Als ik hem in een emmer met andere pucks laat vallen, dan is hij meteen waardeloos.'