10 januari 200900:00

Door Remco

De lamme wint van de blinde

Nijmegen Devils won met veel pijn en moeite thuis van Eindhoven Kemphanen. De blessuregolf in Nijmegen kreeg ook een nieuw hoofdstuk door het uitvallen van Lorenz Schneider en Matt Armstrong.

Het lijstje afwezigen bij Nijmegen is indrukwekkend: Adam Gebara, Jeff Smith, Mike McCarthy, Remo Speijers, Rick Wijnen, Akim Ramoul, Levi Houkes en Jacky Schoonderwoerd. Tel daar nog eens de vertrokken gebroeders Matt en Greg McCarthy en dan hou je als coach Frank Gentges zijnde nog twaalf veldspelers en twee goalies over.

Het was dan ook niet vreemd dat Nijmegen alleen in de eerste periode een redelijk normaal niveau kon halen. Tegenstander Eindhoven Kemphanen had ook te kampen met een aantal afzeggingen. Dave van Mol, Reinier Staats en Jeffrey Melissant verblijven momenteel met de U20 in het noorden van Spanje. Robbert Maas was door een blessure afwezig en werd verdienstelijk vervangen door Dennis Unk.

Na acht minuten opende Nijmegen de score. Nieuwkomer Phil Aucoin legde de puck panklaar voor de stick van Matt Armstrong. De voormalig speler van Den Haag rondde prima af door de puck in de bovenhoek te schieten. Aan het einde van de eerste periode kwamen de bezoekers op gelijke hoogte door een powerplaygoal van Dennis Unk.

Het scoreverloop in de tweede periode was identiek aan het eerste bedrijf. Nijmegen kwam eerst op voorsprong door een uitgespeelde aanval. Jason Baclig mocht uiteindelijk als laatste de puck binnen tikken. Eindhoven werd sterker in de periode en reeg volop kansen op de gelijkmaker. Die viel halverwege de periode en kwam opnieuw tijdens een powerplay van de stick van verdediger Adam Spinarsky. Voor Nijmegen eindigde de tweede periode met een doemscenario. Matt Armstrong bleef op het ijs liggen en was duidelijk aangeslagen. Uiteindelijk bleek zijn schouder uit de kom waardoor Armstrong naar verwachting minstens een week uitgeschakeld zal zijn.

De ellende voor de thuisploeg werd nog wat groter aan het begin van de derde periode. Tyler Hilbert wist van dichtbij te scoren en de bezoekers op een 2-3 voorsprong te zetten. Dat leek de genadeklap voor Nijmegen maar een kleine opleving bracht alsnog opluchting bij het thuispubliek. Nijmegen scoorde in de 43e en 44e minuut en draaide de rollen om. Eerst was het Stephan Kreuzmann die vanaf de blauwe lijn Matt Anthony verschalkte en vlak daarna schoot Bradley Smulders de puck in het lege doel nadat Anthony uit positie gespeeld was.

De voorsprong voor Nijmegen was op dat moment allang niet meer verdiend te noemen. Eindhoven kreeg een karrenvracht aan kansen maar zoals vaker ligt de achilleshiel van de Kemphanen duidelijk in de afronding. Het moet ook gezegd worden dat de Nijmeegse goalie Boris Ackers weer een puike wedstrijd afleverde. Een late penalty tegen Eindhoven wegens too many men leek de wedstrijd definitief in het slot te gooien maar de grootste kans voor Eindhoven kwam in de allerlaatste seconde. Nijmegen kreeg de puck niet meer uit het vak en plots tonden er drie Kemphanen voor de neus van Ackers. Wonder boven wonder ging de puck niet in het doel en slaakte het publiek een zucht van opluchting.

Nijmegen blijft op de derde plaats staan en heeft evenveel verliespunten als koplopers Tilburg en Den Haag. Eindhoven staat nog steeds voorlaatste met negen punten.