Divers Girls only weekend

24 oktober 201410:32

Door Joep Meijsen

De opmars van vrouwenijshockey

Vrouwenijshockey in Nederland is in opmars. Tijdens het jongste Girls Only Hockey Weekend in Maaseik stonden vorige maand bijna honderdvijftig vrouwen op het ijs en werd de eerste Ilse Robben Award uitgereikt.

Jenny Goessens, Marlies Goessens en Mandy Gooijer hebben hart voor het Nederlandse vrouwenijshockey en vormen het kloppende hart van de organisatie van de speciale dag, die ook internationaal wordt gehouden. En het initiatief slaat aan in Nederland. Op 4 april gingen de uitnodigingen de deur uit, dezelfde dag waren de eerste twintig aanmeldingen al binnen. Uiteindelijk stonden er 146 deelneemsters tussen de 9 en 39 jaar op het ijs, terwijl er liefst vijftig vrijwilligers bij betrokken waren.

Coaches, officials en scheidsrechters uit het hele land meldden zich naar aanleiding van een oproep op internet aan om te helpen. Enkele dames gingen de winkels in Geleen langs op zoek naar prijsjes, die vervolgens tijdens gezellige inpak- en plakavonden met Heidi en Amy-Lynn Moors in pakketjes werden verpakt voor de tombola, waardoor de kosten van de dag voor de deelnemers beperkt konden blijven.

Uiteindelijk werden er acht teams van zeventien deelnemers samengesteld, met drie begeleiders. Bij de indeling werd rekening gehouden met de verschillende leeftijden en posities. Speelsters van de nationale damesploeg werden over alle teams verspreid en kregen de specifieke taak om de jongste deelnemers te begeleiden. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. Zes vrijwilligers zorgen in de keuken voor spaghetti en salade en voor de dames die blijven overnachten in de avond pizza.

Onder toeziend oog van technisch directeur Theo van Gerwen van de ijshockeybond begint op zaterdag 13 september om 11.00 uur het toernooi. De organisatie van het toernooi wilde Van Gerwen laten zien hoeveel vrouwen er in Nederland enthousiast zijn over ijshockey en aandringen op het formeren van een nationaal team U18 om zo de ontwikkeling van jonge ijshockeysters verder op weg te helpen. In totaal duurde het toernooi twee dagen.

Uiteindelijk worden ook nog twee prijzen uitgereikt. Emma Fondse werd uitgeroepen tot het Talentje van het Weekend. Maar belangrijker nog is de nieuwe Ilse Robben Award, genoemd naar de veel te jong overleden voormalige speelster van het nationale vrouwenteam en later nationaal en internationaal topofficial, met optredens op de Olympische Spelen van Salt Lake City en Turijn als absolute hoogtepunten. De prijs, ontworpen door scheidsrechter Jeroen Hesselberth, wordt uitgereikt aan een persoon die zich in het bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het Nederlandse vrouwenijshockey.

Maarten Smulders, de levenspartner van Ilse Robben, kwam naar Maaseik op de eerste Ilse Robben Award uit te reiken. Deze ging naar Nancy van den Linden, die een lange loopbaan achter de rug heeft als speelster, coach en vooral steun en toeverlaat voor veel ijshockeysters. Ze is de assistent-coach van de nationale ploeg. ‘Als je Nancy iets vraagt, krijg je nooit nee. Als er een vrouwenteam geen coach heeft, hoef je maar te bellen en ze springt in de auto. Of je nu heel goed bent of nog aan het leren, ze maakt geen onderscheid en probeert iedereen te helpen beter te worden’, zo wordt de prijs voor Van den Linden door speelsters van de nationale ploeg toegelicht.

Het was alweer de vierde editie van het Girls Only Hockey Weekend. De vijfde editie staat alweer op het programma en wordt op 12 september 2015 gehouden.

Divers Girls only Ilse Robben award staand