Div teams 0910

29 september 200900:00

Door Joep Meijsen

De Tuesday Round-up week 1

De meestgelezen rubriek op IJshockey.com is terug. Iedere dinsdag weer een rondje langs de ijsvelden in de Tuesday Round-up. Het is ook meteen de volste editie ooit, met onder meer aandacht voor een nieuwe speler voor Geleen, de relatie tussen Justin Bekkering en Jeremy Wotherspoon, de luchtkwaliteit in Eindhoven en de eerste Strafbankkoning.

Geleen heeft de 24-jarige Sloveen Ziga Svete aangetrokken. De verdediger vervangt de aan zijn schouder geblesseerde Serviër Branko Mamic in de selectie van Mike Pellegrims. Svete speelde afgelopen jaar het grootste deel van het seizoen voor Acroni Jesenice dat uitkomt in de hoogste Oostenrijkse liga. De afgelopen jaren speelde hij voor verschillende clubs in Italië, Finland en Slovenië. De voormalige jeugdinternational maakte afgelopen seizoen zijn debuut op een WK voor zijn land.

Den Haag en Eindhoven zijn voorlopig nog zonder puntverlies in de competitie. Die status gaat vandaag nog veranderen voor tenminste één van beide teams. De ploegen staan om half negen tegenover elkaar in de Uithof in Den Haag.

Justin Bekkering was als junior ook een goede schaatser. ‘Ik heb zelfs wel wedstrijden tegen Jeremy Wotherspoon geschaatst en hem ook verslagen. Hans Kroon geloofde mij niet. Ik heb toen mijn moeder eens midden in de nacht gebeld om haar aan Hans te laten vertellen dat het echt waar is', zegt hij in een interview met Leeuwarder Courant. Hij koos echter voor ijshockey. Dit jaar maakt Bekkering bij Heerenveen Flyers een comeback op het hoogste niveau.

Rody Jacobs stond afgelopen weekeinde regelmatig op het ijs met de 18-jarige Rico Jonkers, een speler die hij als trainer goed kent. ‘Ik ken Rico uit de topsportopleiding, heb daar zes jaar met hem gewerkt. Juist leuk dat we nu samen spelen', zegt hij in Brabants Dagblad. ‘Alleen niet leuk dat Rico me in de eerste wedstrijd met u aansprak.' Jacobs keert dit jaar terug als captain bij Tilburg, een rol die hij twee jaar geleden onder Larry Suarez afstond. Casey Vanschagen en Peter van Biezen dragen de ‘A'.

Ron Berteling toont zich in Het Parool nuchter over de vooruitzichten van zijn Amstel Tijgers dit seizoen. Volgens hem wordt het een 'moeilijk, leerzaam' jaar. ‘We hebben een stuk of zes, zeven jongens die pas over een jaar of drie volwaardige eredivisiespelers zijn. Men moet inzien dat het een langetermijnkwestie is.' Toch ziet hij wel kansen. ‘Het is een jong team, maar ze zijn wel heel talentvol en geregeld kampioen geworden in de jeugd. Ze zijn gretig en enthousiast. Dat kan misschien een probleem worden en we zullen zeker klappen krijgen. Maar ze maken aanspraak op eredivisieniveau en hebben veel toekomst in zich.'

Robin Kovar is voorlopig topscorer in de bekercompetitie. De 25-jarige Tsjech onthult in een interview met Eindhovens Dagblad dat hij enkele jaren geleden met fysieke problemen kampte toen hij bij de topclub Zlin tekende. ‘De dokter zei dat het niet ernstig was. Gewoon ijs op die knie en het komt wel goed. Maar ik bleef last houden van die knie. Na anderhalve maand stelde een specialist vast dat mijn kniebanden afgescheurd waren. Zullen we het nog even over hardheid hebben?', zegt hij.

Kovar kwam naar Eindhoven als vervanger voor de Rus Sergei Luchinkin. ‘Ik ben het internet opgegaan voor informatie over het Nederlandse ijshockey, Eindhoven en Kemphanen en ik heb contact gezocht met Robert Horak die vorig seizoen bij Den Haag speelde. Hij zei dat Kemphanen in de lift zat en dat ik moest tekenen.' Kovar voelde zich meteen thuis. ‘Er vielen me direct twee dingen op. In de eerste plaats de goede organisatie bij Kemphanen, alles is tot in de puntjes geregeld. En de lucht hier. Die zou vanwege de ligging van Eindhoven 'vervuild' zijn. Nou, dan moet je eens naar (zijn geboorteplaats, red) Valasske gaan.'

Coach Mark Pederson van Tilburg Trappers somt in Brabants Dagblad zijn sterke punten als coach op. ‘De manier waarop ik communiceer, beschouw ik als mijn sterkste punt. Mijn beleid is ook om dagelijks met élke speler te praten. Al is het maar hallo zeggen of vragen wat hij op tv heeft gekeken.' Rustig zijn is een andere factor. ‘Zo ben ik. Dat past bij mijn idee over een coach, iemand die waakt over zijn team.' Pederson is niet bang om als soft te worden beschouwd. ‘Respect dwing je op een andere manier af. Hoe je je gedraagt, wat je de kids leert tijdens trainingen. Dat ze niet zomaar wat schaatsen, maar dat ze weten dat alles een duidelijk doel heeft. Je krijgt het vertrouwen van de jongens als ze merken dat ze beter worden door mijn tips of oefeningen.'

Bij Hijs hebben William Schut en Ben Rurup definitief contracten gekregen. Het tweetal is afkomstig uit de eigen jeugdafdeling van de landskampioen. Beide spelers proefden vorig jaar al aan de eredivisie. Door het vastleggen van dit duo en Ronald Wurm vallen er ook twee spelers af: Jimmy Raats en Ramon van Waardenburg. ‘We hopen wel dat zij bij HYS blijven en proberen om via het tweede, dat in de eerste divisie speelt, weer een contract te verdienen. Ramon en Jimmy zijn allebei eredivisiewaardige spelers. Jimmy is een echte superteamspeler, die als nadeel heeft dat hij door werk nog wel eens een wedstrijd moet missen', aldus coach De Bruyn in AD/Haagsche Courant.

De Canadees Steve Henwood, die eerder bij Tilburg Trappers op proef was, speelt dit seizoen toch in Nederland. Hij heeft onderdak gevonden bij Zoetermeer Panters. De aanvaller speelde in het verleden op redelijk jeugdniveau in Canada, maar was de afgelopen jaren niet op competitief niveau actief. Eerder al versterkte de ploeg zich met Joy Turpijn, die de afgelopen jaren in Den Haag speelde.

Andrew Derton van Geleen legde afgelopen seizoen beslag op de titel van Strafbankkoning. De Canadees verzamelde in 45 wedstrijden 230 strafminuten, veertien meer dan Brian Mullally van Den Haag. Met 28 strafminuten in drie wedstrijden is Matt Korthuis dit seizoen voorlopig met voorsprong leider. Als hij dit tempo volhoudt en net zoveel wedstrijden speelt als Derton komt de international dit seizoen uit op 420 strafminuten. Jeff Smith is met 10 minuten in twee wedstrijden voorlopig de nummer twee. Ook Victor Ignatjev en Jan-Jaap Natte van Den Haag zitten op 10 minuten.