Div teams 0809

13 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

De Tuesday Round-up week 15

De nieuwe editie van de Tuesday Round-up is uit. Met de belangrijkste dag in de recente geschiedenis van het ijshockey, de onterechte straf voor Dennis Donders, het brandhout uit Heerenveen, de nieuwe functie van Risto Mollen, de voorverkoop van de Olympische ijshockeywedstrijden en nog veel, veel meer.

Komende zondag is misschien wel de belangrijkste dag in de recente geschiedenis van het Nederlandse ijshockey. Om half twaalf 's morgens is de eerste ijshockey-uitzending op SBS6. Daarbij aandacht voor drie wedstrijden uit het weekeinde, met als hoofdwedstrijd waarschijnlijk Den Haag tegen Heerenveen. Het is vele jaren geleden dat er reguliere ijshockeywedstrijden te zien waren op televisie. In de loop van maandag zullen de kijkcijfers bekend zijn.

Het Nederlands team onder twintig jaar walste maandagmiddag met 10-0 over China heen. Mitch Bruijsten werkte aan zijn statistieken met drie goals en twee assists, Jeffrey Melissant had een goal en vier assists, terwijl Julian van Lijden een goal en twee assists voor zijn rekening nam. Concurrent Kroatië won met enige moeite van gastland Spanje en heeft nog drie punten nodig om de promotie veilig te stellen. Oranje verspeelde zijn promotiekansen zondag al met een nederlaag tegen de Kroaten. Vandaag is een rustdag.

Utrecht Dragons won zondagavond met 5-2 van Heerenveen Flyers. Het was opmerkelijk genoeg pas de tweede overwinning voor het team van Frank Versteeg op eigen ijs dit seizoen. De reeks van nederlagen noopte Versteeg tot veranderingen, zo vertelt hij in Algemeen Dagblad. ‘Scampoli uit de defensie naar de aanval gehaald. Dat pakte eerder niet goed uit, zondag wel. Hij brengt heel veel snelheid in de aanval. Bovendien kon Bart van Roosmalen naar de derde lijn, zeg maar de bikkellijn. Drie Utrechtse jongens die zich uit de naad werken.'

In Heerenveen was natuurlijk absoluut geen sprake van een jubelstemming. ‘Het was tegen Utrecht nog slechter dan brandhout', liet coach Chris Eimers optekenen in Leeuwarder Courant. ‘Tegen Groningen gaan de lijnen volledig veranderen. Daarnaast staan er drie imports op de wip. Nog zo'n prestatie en er wordt er zo een naar huis gestuurd en ingewisseld.' Flyers heeft nog de mogelijkheid een import in te wisselen. De uitsterste deadline hiervoor nadert overigens wel met rasse schreden.

Geleen Eaters heeft zoals aangekondigd een nieuwe assistent-coach. Oud-international Risto Mollen fungeert sinds afgelopen weekeinde in die functie. Mollen was al werkzaam in Geleen als coach van het team dat uitkomt in de eerste divisie. Voorheen was Mollen enkele jaren actief als coach van Eindhoven IJsbrekers. Geleen Eaters rekent er ook nog op een speler toe te kunnen voegen aan de selectie voor het verstrijken van de uiterste datum waarop een import kan worden ingewisseld. Eaters heeft intussen vijf wedstrijden op rij gewonnen.

Dennis Donders van Eindhoven Kemphanen is waarschijnlijk de speler met de meest onterechte straf van het seizoen. Hij moest het ijs verlaten nadat Tilburger Matt Smith met de stick in zijn gezicht was geraakt. Donders stond echter op dat moment helemaal niet op het ijs. Scheidsrechter Robbe gaf echter aan captain Brent Patry van Eindhoven de opdracht een speler aan te wijzen. De stick die Smith in het gezicht raakte, was er overigens waarschijnlijk eentje van een teamgenoot. Donders kreeg later op de tribune gezelschap van zijn broer Mark, speler van Tilburg, die ook van het ijs werd gestuurd.

Wie plannen heeft om de Olympische Winterspelen in Vancouver te bezoeken kan zich schrap zetten. Zakenreisbureau ATP begint op 12 februari met de verkoop van entreekaarten en arrangementen voor de spelen. Consumenten kunnen van 12 t/m 28 februari kaarten bestellen, daarna worden ze toegewezen. De kwart- en halve finale alsmede de finale van het ijshockey worden gezien als evenementen waarvoor de vraag het aanbod aanzienlijk zal overstijgen. Meer informatie op www.atp.nl/os2010.

Scheidsrechter Jean Paul de Brabander heeft afgelopen week een uitstapje gemaakt naar Rome. Daarbij slaagde hij erin om zich uit de Sixtijnse Kapel van het Vaticaan te laten gooien. De Brabander maakte foto's op een plek waar dat niet mocht en werd door de Zwitserse Garde prompt naar buiten gegooid. Eerder had hij in het Vaticaan wel de Paus in actie gezien.

De bekerfinale ijshockey van volgende week woensdag is stijf uitverkocht. In Tilburg duurde de voorverkoop naar verluid maar amper een kwartier, omdat er maar driehonderd kaarten beschikbaar waren voor seizoenkaarthouders. Dit leidde tot veel boosheid bij de fans. Op dit moment wordt gekeken naar de mogelijkheden om alle fans die naast een kaartje grepen toch de bekerfinale te kunnen laten beleven.

Ook deze week zijn er weer vier midweekse wedstrijden in de eredivisie. Vanavond ontmoet Den Haag tegenstander Utrecht, met mogelijk de comeback van Jan Jaap Natte. Morgen staan de wedstrijden Heerenveen - Groningen en Nijmegen - Geleen op het programma, terwijl Nijmegen een dag later alweer op bezoek moet in Eindhoven. Het tekent de enorme druk op teams, spelers en het scheidsrechterskorps. Amsterdam, Geleen, Nijmegen en Utrecht spelen op het moment met zeer krappe selecties.