Div teams 0809

27 januari 200900:00

Door Remco

De Tuesday Round-up week 17

In deze Tuesday Round-up aandacht voor de terugkeer van Doug Stienstra, de transferdeadline, de puntenaftrek van Nijmegen, de eerste NHL-wedstrijd van Andre Gill en nog veel meer.

De eerder aangekondigde terugkeer van Doug Stienstra naar Tilburg Trappers is definitief rond. De voormalige assistant-captain van Tilburg keert kort voor het begin van de play-offs terug naar Nederland. Hij kan probleemloos inschuiven aangezien hij een permanente internationale transfer heeft gekregen van de Canadese bond en sinds zijn verblijf bij Trappers nergens anders meer heeft gespeeld.

Drie clubs in Nederland hebben tot nu toe geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om na 1 december nog een import in te ruilen. Het gaat daarbij om Tilburg, Eindhoven en Groningen. De internationale deadline ligt op 31 januari, daarna accepteert de IIHF helemaal geen transfers meer. Aangezien het afronden van een transfer vaak enkele dagen in beslag neemt, zijn de mogelijkheden voor de overgebleven clubs beperkt, mochten ze zich nog willen versterken voor de play-offs.

Het bestuur van Nijmegen Devils is niet te spreken over de maatregel van de Nederlandse IJshockeybond inzake het verloren verklaren van de wedstrijd tegen Eindhoven en de puntaftrek van twee punten. Hoewel de reglementen van de NIJB niet voorzien in enige mogelijkheid tot beroep, onderzoekt Nijmegen de mogelijkheid om andere stappen te nemen. Vooral de puntaftrek wordt als buitenproportioneel gezien.

Amsterdam-aanvaller Andre Gill heeft pas vorig jaar voor het eerst in zijn leven een NHL-wedstrijd bijgewoond, een wedstrijd van de Washington Capitals. De in New Brunswick in Canada geboren aanvaller legt in een interview op de site van Amstel Tijgers uit dat dit niet zo vreemd is als het lijkt. De dichtstbijzijnde NHL-club is drie uur vliegen en omdat hij zelf altijd aan het spelen was, ontbrak de tijd.

De televisieuitzendingen van SBS6 trekken vooralsnog enkele tienduizenden kijkers. De eerste uitzending deed 78.000 kijkers, terwijl de tweede uitzending bleef steken op 64.000 mensen. In marktaandeel pakte het ijshockey respectievelijk 3,5 en 3,2 procent, wat betekent dat afgelopen zondag minder mensen in Nederland op zondagochtend de televisie aan hadden staan. De kijkcijfers van het ijshockey zijn echter een stuk beter dan die van het marathonschaatsen dat er direct op volgt. Woensdagavond is de wedstrijd Eindhoven - Amsterdam live te volgen via de stream.

De strijd om de titel van strafbankkoning heeft op dit moment Geleen Eater Andrew Derton als koploper. De verdediger annex aanvaller verzamelde tot nu toe 170 strafminuten in 32 wedstrijden. Zijn voornaamste belager is Brian Mullally van Den Haag. De verdediger pakte 164 strafminuten, vooral omdat hij al drie ker van het ijs is gestuurd. Captain Jesse Baraniuk van Nijmegen liep al 41 keer tegen een tweeminutenstraf op. De strafbankkoning van vorig jaar, Casey Vanschagen van Tilburg, staat met 80 strafminuten voorlopig op de twintigste plaats.

Oud-Geleen-voorzitter Wim de Pont is afgelopen zondagavond overleden. De Pont speelde een grote rol in de ontwikkeling van het ijshockey in Geleen. Niet alleen als voorzitter, maar ook als vader van twee spelers die het eerste team haalden, Jan-Willem en Hein de Pont. De oud-voorzitter had een tankstation in Geleen, dat later is overgenomen door één van zijn zoons. IJshockey.com wenst familie en vrienden van Wim de Pont sterkte met het verwerken van dit verlies.