Div teams 0910

13 oktober 200900:00

Door Joep Meijsen

De Tuesday Round-up week 3

De competitie is drie weken oud. In het wekelijkse rondje langs de velden onder meer veel blessurenieuws, een Hongaars-Canadees voor Heerenveen, meer over de scheiding tussen de NIJB en bondscoach Hartogs, een waarschuwing van Brian de Bruyn en nog veel, veel meer. De Tuesday Round-up deel 3 staat online.

Heerenveen Flyers hoopt een vervanger te hebben gevonden voor Likit Andersson. Na een Thaise-Zweed heeft de Friese formatie nu het oog laten van vallen op een Hongaarse-Canadees. Het gaat om de 29-jarige Omar Ennaffati, die vorig jaar bij Tours in Frankrijk speelde. Eerder was hij actief op het hoogste niveau in Hongarije en het Verenigd Koninkrijk. Coach Dave Hyrsky hoopt deze week van hem te horen of hij daadwerkelijk komt.

Aanvoerder Bob Teunissen van het Nederlands team is verrast door de scheiding tussen de Nederlandse IJshockeybond en bondscoach Tommie Hartogs. ‘Dit komt als een donderslag bij heldere hemel. De bondscoach stond heel dicht bij de groep en was heel gericht bezig met het opbouwen van een sterk Oranje. Dit is een enorme aderlating voor het Nederlandse ijshockey', zegt hij in Brabants Dagblad.

Hartogs zelf zegt in dezelfde krant zeker geen exorbitante eisen op tafel te hebben gelegd. Het doet hem pijn dat hij geen bondscoach is bij het komende WK in eigen land. ‘Maar voor de spelers vind ik het veel erger. In eigen land hadden we wellicht nu al kunnen oogsten', aldus de Eindhovenaar.

Voormalig voorzitter Jo Sip van de supportersvereniging in Nijmegen is vrijdagavond overleden. Sip speelde dertig jaar lang een bijzonder belangrijke rol in het ijshockey in Nijmegen, onder meer als maker van het programmaboekje en als organisator van de aanhang van de club. Hij maakte alle successen van de club mee. Ook speelde hij een belangrijke rol bij pogingen om de verschillende supportersverenigingen in Nederland meer te laten samenwerken. Sip wordt donderdag 15 oktober gecremeerd in de Boszaal van het crematorium Jonkerbos in Nijmegen.

Tilburg Trappers rekent erop dat verdediger David Cornacchia morgen arriveert. De Canadees landt volgens de website van Tilburg om twee uur in de middag op Schiphol. ‘Ik ga er vanuit dat Cornacchia woensdagavond van de partij is bij de training en dat hij vrijdag tegen Amsterdam en zaterdag tegen Den Haag speelt', zegt technisch manager René de Hondt.

Nijmegen Devils moet het voorlopig stellen zonder verdediger Rick Wijnen. De international blijkt een gescheurde kruisband te hebben, waardoor hij waarschijnlijk dit seizoen niet meer in actie zal komen. Vorig jaar miste de verdediger vanwege een schouderblessure ook al een belangrijk deel van het seizoen. Bij Den Haag zijn James Easter en Alan van Bentem nog enige tijd geblesseerd.

Brian de Bruyn is coach van de ongeslagen koploper. Hij waarschuwt in AD/Haagsche Courant echter voor te veel optimisme. ‘Het is altijd oppassen geblazen, Wij worden steeds sterker, maar ik verwacht dat de concurrentie zich ook nog wel gaat versterken. Neem Tilburg, dat mist momenteel Rody Jakobs en Casey van Schagen die geblesseerd zijn. Bovendien verwacht ik dat de Brabanders nog wel wat versterking zullen halen. Ook Nijmegen moeten we niet uitvlakken. Tweemaal hebben we een lastige wedstrijd tegen hen gespeeld. En we moeten niet vergeten dat wij nu wel alles tot nu toe hebben gewonnen, maar er komt een dag dat het bij ons niet loopt. Door blessures, straffen of een off-day. Dat komt een keer. Ook wij zullen een keer tegen een nederlaag aanlopen.'

Jaap Kroon speelde een belangrijke rol in de treffer die Flyers de winst bezorgde tegen Nijmegen. Alleen voor doelman Christian Boucher werd zijn inzet weliswaar gestopt, maar Jamie Visser prikte de rebound binnen. ‘Dat is net het verschil in kwaliteit tussen mij en Vincent', zegt Jaap Kroon in de Leeuwarder Courant. ‘ Hij scoort dit soort open kansen en ik net niet. Maar daar ben ik gelukkig ook niet voor en hij wel. Ik doe mijn werk in de derde lijn en dat doen we volgens mij wel goed. Dit is in elk geval een zege van het hele team.'

Groningen heeft al geen brede selectie, maar kampt tot overmaat van ramp ook nog met een volle ziekenboeg. Afgelopen weekeinde ontbraken Francis Walker, Blake Pronk, Duncan Rode, Jeroen van Olphen en Zahir Hup. In de wedstrijd zelf haakte bovendien doelman Tom Korte nog af met een schouderblessure. Tegen Geleen trad de ploeg aan met twaalf spelers, terwijl er op zaterdag nog maar elf over waren.

De website van Eaters citeert coach Mike Pellegrims over zijn eerste ervaringen in de bank. ‘Het bevalt goed. De reactie van de spelersgroep doet me goed. Er is wederzijds respect maar ook naar de buitenwacht en de tegenstander. Begrijp me goed. Ik ben nog niet zo heel lang geleden gestopt met spelen en het jeukt soms nog wel, maar de lucht is er uit. Ik ben verder gegaan naar de volgende fase in mijn loopbaan. Het coachen ligt me wel; ik ben niemand voor op een kantoor te zitten. Ik ben nog steeds bezig met iets wat dicht bij mijn hart staat.'

Den Bosch-voorzitter Nita van Bergen hoopt met de Red Eagles in 2013 een comeback te kunnen maken in de eredivisie. De regerende kampioen van de eerste divisie zag afgelopen weekeinde de wedstrijd geruïneerd worden door een kapotte Zamboni, waardoor de ontmoeting gestaakt werd. Voor de stap naar boven moet er vooral financieel nog wel veel gebeuren. ‘Ook dit seizoen hebben we precies genoeg geld om te kunnen starten. Er zit absoluut geen grammetje vet aan de begroting', zegt ze in Brabants Dagblad.

De ontwikkelingen in de strijd op de titel van Strafbankkoning zijn spectaculair. Twee spelers van Groningen hebben de sprong naar de kop gemaakt. Jeroen van Olphen (50) en Alwin Assenberg (43) zijn Brian Mullally gepasseerd. De bijna 140 strafminuten van Martin de Wilde in de derby tussen Heerenveen en Groningen droegen daar stevig aan bij en zorgden sowieso voor stevige verschuivingen op de ranglijst. Mullally liep in zijn drie wedstrijden van de afgelopen week maar tegen acht strafminuten op en staat nu op 42, waarmee hij de nummer drie is.