Div teams 0809

28 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tuesday Round-up week 4

Heerenveen heeft het oog laten vallen op oude bekenden, de televisieplannen van de NIJB vorderen, Utrecht heeft een flitsend filmpje laten maken en we hebben een nieuwe schutterskoning. Verder aandacht voor Tony Bergin, Dave van Mol, het talentenfonds, een harige vriend en nog veel meer. De Tuesday Round-up, week 4 staat live.

Doelman Tim Kelleher is weer in beeld bij Heerenveen Flyers. De doelman was eigenlijk gestopt, maar volgens Chris Eimers in Leeuwarder Courant heeft deze toch oren naar een terugkeer naar Friesland. Afgelopen zondag stond oud-international Marcel Nijland in de bank als back-up. Dit is echter geen comeback voor een van de beste Nederlandse goalies ooit. Als vriendendienst keerde hij terug op het ijs omdat de jonge Jan Kruit zelf een wedstrijd had en dus niet als reservegoalie kon fungeren.

De roof van materialen en persoonlijke spullen uit de kleedkamer van Utrecht Dragons bij de uitwedstrijd in Den Haag heeft tot hartverwarmende reacties uit de ijshockeywereld geleid. De opbrengst vrijdag in Den Haag bedroeg 2480 euro, waarbij onder meer De Uithof een stevige duit in het zakje deed. Zondag in Nijmegen bij de wedstrijd van Utrecht werd 275 euro opgehaald. Dit werd op het ijs overhandigd aan ex-Nijmegen-speler John Versteeg. Vanavond voor de wedstrijd tegen Geleen gratis toegang en een collecte.

Komende donderdag worden de voorzitters van de clubs bijgepraat over de progressie van de plannen om het ijshockey weer op televisie te krijgen. De NIJB en de speciaal hiervoor geformeerde werkgroep hebben partners gevonden voor zowel op productie- als op facilitair niveau. Ook is er in principe bekend wie het gaat uitzenden en hoe het programma er inhoudelijk uit gaat zien. Dat is de stand van zaken van dit moment.

Tilburg Trappers blijft de enige ongeslagen ploeg in de competitie. Het team mist een aantal spelers wegens blessures. Brabants Dagblad meldt daarbij dat bij captain Tony Bergin zelfs gevreesd wordt voor een hernia. Hij is maandag opnieuw onderzocht in het ziekenhuis. Tilburg won toch beide wedstrijden in het weekeinde, al moest dat twee keer in de verlenging. Volgens Don Nichols was de zege tegen Den Haag verdiend. ‘ Niet het gelukkigste, maar het beste team heeft gewonnen. De zege is voor alle jongens die moeten toekijken. Dat is namelijk het moeilijkste wat er is', aldus de speler die zelf vorig jaar een deel van de play-offs moest missen met een blessure.

De interessantste wedstrijdverslagen in de Nederlandse eredivisie komen van de hand van een zekere Hedi, naar eigen schrijven een ‘huisvrouwtje dat nu eenmaal dol is op het spelletje, daarin zo'n kleine 20 jaar meeloopt en hevig partijdig is.' Ze staan op de site van Groningen Grizzlies. Levendige, vaak amusante reportages met veel persoonlijke impressies. Hoeveel verslagen verschijnen er met een kleurrijk slot als: ‘Op de bank met twee katten in mijn nek en mijn harige vriend aan mijn voeten dacht ik tevreden, ‘laat de boeren maar dorsen, de volgende keer beter'?

Utrecht Dragons had voor de wedstrijd tegen Heerenveen op 18 oktober een spectaculaire lichtshow geregeld, cheerleaders en alles erop en eraan om er een mooie avond van te maken voor het publiek. Dat Utrecht ook nog won in een doelpuntrijke wedstrijd met een mooi scoreverloop maakte het alleen maar leuker. Liefst 700 toeschouwers zagen het en van de avond is intussen een mooi filmpje gemaakt dat te zien is op YouTube

Coach Uli Egen van Geleen Eaters klaagde na afloop van de wedstrijd tegen Eindhoven over het ritme van de Nederlandse competitie, zo meldt de website. ‘De spelers zijn uit hun ritme. Het is niet goed dat we op zondag spelen en dan pas weer de volgende zondag. Op zaterdag kunnen we geen gebruik maken van het ijs om te trainen. Daardoor krijgen we geen ritme in wedstrijden en trainingen en dat is niet bevorderlijk voor ons spel. Nu spelen we komende week 3 wedstrijden en dan hebben we 14 dagen vrij. Dat is niet goed voor het ritme.'

De toekomst van Den Haag in de eigen stad is onzeker. De club is niet blij met de houding van de gemeente. Deze is niet zozeer negatief, maar bestaat vooral uit desinteresse. Het lukt de club niet om in contact te komen met de gemeente. Den Haag is derhalve geen kandidaat meer voor het WK van volgend jaar, dat Nederland binnen wil halen. Intussen zijn oriënterende gesprekken gevoerd met Zoetermeer over een mogelijke verhuizing. Het Algemeen Dagblad heeft het hele verhaal.

De selectie van Nijmegen Devils begon al in augustus aan het seizoen, maar heeft sindsdien al wat spelers verloren. Sjoerd Idzenga staat intussen bij Heerenveen Flyers in het doel, Casper Swart is naar Hijs Den Haag uitgeweken en Dave van Mol is in stilte overgestapt naar Eindhoven. Afgelopen zondag maakte hij in de uitwedstrijd in Geleen zijn debuut voor de Eindhovenaren. Van Mol kwam in Nijmegen amper aan spelen toe.

Begin dit seizoen werd het Talent Ontwikkelings Fonds gelanceerd door de ijshockeybond. Clubs moeten voor iedere internationale transfer van boven de acht een donatie van vijftienhonderd euro storten in het fonds. Dit wordt onder meer gebruikt voor de representatieve juniorenteams. Er is wel een nuance geplaatst. Het gaat om het aantal transfers dat daadwerkelijk door de clubs wordt gebruikt. Als een import wordt vervangen en de oude transferkaart wordt ingeleverd, hoeft er niet aan het fonds gedoneerd te worden. De reguliere transferkosten zijn wel gewoon van kracht.

Andre Gill en Marcel Kars van Amstel Tijgers zijn voorlopig, ondanks het bijzonder doelpuntrijke duel met Groningen, onttroond als aanvoerders van de topscorerslijst. De schutterskoning van het moment is TJ Sakaluk van Nijmegen Devils die in acht wedstrijden veertien goals en negen assists op zijn naam heeft gebracht. Hij is nog maar één goal of assist verwijderd van het totaal van de Nijmeegse topscorer van vorig jaar, Josh Tataryn, die in 32 wedstrijden 24 punten op zijn naam bracht. Lance Monych van Tilburg Trappers had ook een goed weekeinde en is opgerukt naar de tweede plek met 22 punten, maar hij heeft een wedstrijd minder gespeeld.

Nijmegen Devils won afgelopen weekeinde de respectievelijk vijfde en zesde wedstrijd. Daarmee is het totaal aantal overwinningen van vorig seizoen al geëvenaard. Groningen Grizzlies wacht nog op het eerste punt in eigen huis. De ploeg won uit bij Geleen, pakte een punt uit bij Amsterdam, maar moet in de eigen hal nog toeslaan. Afgelopen zondag was er wel de steun van fans uit het Duitse Nordhorn. Wie veel doelpunten wil zien, moet naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam. In de laatste drie thuiswedstrijden van Amstel Tijgers werd telkens dertien keer gescoord.