28 juli 200500:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Den Haag

Den Haag gaat met een versterkte selectie het nieuwe seizoen in. De Wolves streven dit jaar naar een plek in de play-offs en misschien is er zelfs wel meer mogelijk voor de formatie van de nieuwe coach Rob Serviss. Den Haag staat centraal in de tweede aflevering van De Tussenstand.

Den Haag heeft iets waar veel andere ijshockeyclubs jaloers op kunnen zijn. Een stabiele hoofdsponsor met ambitie. Ooit min of meer per ongeluk geworven op een veerboot naar Engeland, maar inmiddels vol met enthousiasme over de ijshockeysport. Duurde het vorig jaar bijna tot de eerste wedstrijd voor de selectie bekend werd gemaakt. Dit jaar heeft Den Haag ruim voor het seizoen zijn zaakjes op orde.

De nieuwe coach is al opvallend. Rob Serviss heeft een lange staat van dienst als speler en coach in het Nederlandse ijshockey. Dit jaar debuteert hij bij Den Haag als hoofdcoach op het hoogste niveau. Een behoorlijke stap vooruit vergeleken met zijn functie bij de ijshockeyacademie in Groningen. Hij volgt speler-coach Kristoff van den Broeck op, die Den Haag de afgelopen jaren onder zijn hoede had. Die is inmiddels verkast naar Dordrecht.

Een andere opmerkelijke nieuwkomer bij de Wolves is de Canadees Brock McGillis, een doelman met ervaring op het hoogste jeugdniveau in Canada. Daarnaast speelde hij vooral Ă©Ă©n treetje lager in Canada. Het is echter niet helemaal duidelijk wat hij het afgelopen seizoen gedaan heeft. Het goalie-duo van vorig jaar van Peter Seton en Victor Boutrs-Girgis blijft echter ook paraat.

Ook van een andere nieuwe aanwinst is niet helemaal duidelijk wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan. De bebrilde verdediger Patrick Finnegan kwam in het verleden uit voor Amsterdam, speelde daarna nog als prof in Noord-Amerika en Italië, maar van de laatste jaren ontbreken gegevens in de voornaamste databases. De Amerikaan maakte in het seizoen 1999/2000 een solide indruk, terwijl hij daarvoor twee jaar op het hoogste jeugdniveau speelde in Canada.

Van twee andere nieuwe buitenlanders is gelukkig duidelijker wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan. Zowel de OekraĂŻner Pavlo Shtefan als de Canadees Tyler Middlebrook hebben de afgelopen jaren in de Canadese Universiteitscompetitie gespeeld. Dit is het niveau waar ook de Haagse topscorer van het afgelopen seizoen, Tristan Senior, gespeeld had. Sterker nog, Middlebrook speelde vier jaar in Ă©Ă©n lijn met Senior.

Shtefan heeft nog betere antecedenten. Hij speelde in de Ontario Hockey League en heeft zijn land vertegenwoordigd als jeugdinternational. Dat deed hij zelfs op het hoogste wereldkampioenschap voor junioren. Hij is de derde speler uit de OekraĂŻne die in recente tijden zijn opwachting maakt in de Nederlandse liga. Eerder al schaatsten Oleg Timchenko en Stanislav Vernikov in Nederland rond.

De terugkeer van Tristan Senior is ook goed nieuws voor de Wolves. De kleine, wendbare aanvaller maakte met zijn snelheid en doeltreffendheid veel indruk in de Nederlandse competitie. Daarnaast hebben ook verdediger Michal Minarech en Nederlands-Canadees Jesse Heerema hun overeenkomsten met Den Haag verlengd. Een nieuwe versterking uit het buitenland komt over van Geleen. De Nederlands-Canadese aanvaller Dean Byvelds.

Veel internationale spelers dus bij Den Haag het komende seizoen. De ploeg heeft zich echter ook versterkt met Nederlanders. Zo komt international Andri Salomonson over van Tilburg Trappers. Het is echter bepaald geen nieuwkomer in de Uithof, Salomonson speelde als junior al in Den Haag alvorens hij naar Amsterdam overstapte. De jonge verdediger Dave Stappershoef is wel helemaal nieuw in Den Haag. De in Nijmegen opgeleide defense speelde vorig seizoen weinig in Heerenveen. Hij kan zijn voormalige Nijmeegse teamgenoot Dennis Jonker nu gezelschap gaan houden in de defensie van Den Haag.

Al met al lijkt Den Haag over een aanzienlijk sterkere selectie te beschikken dan vorig jaar. Mogelijk komen er bovendien nog Ă©Ă©n of twee spelers bij. Het is even afwachten of al die nieuwelingen onderling ook klikken, zeker met ook nog een nieuwe coach voor de groep. Gezien de problemen bij verschillende andere clubs lijkt de ambitie van Den Haag om dit jaar goed mee te doen echter goed haalbaar. De Haagse fans kunnen vol verwachting vooruitkijken naar het nieuwe seizoen.