7 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Flyers

Een kleine twee maanden voor het begin van het nieuwe ijshockeyseizoen zijn er al veel dingen duidelijk rond het Nederlandse ijshockey. Er zijn echter ook nog volop vraagtekens. IJshockey.com kijkt naar de ontwikkelingen tot nu toe deze zomer. In de tweede aflevering aandacht voor verliezend finalist Heerenveen.

Heerenveen is zonder meer de meest consistente ploeg in de eredivisie van de afgelopen jaren. De afgelopen vier jaar was de ploeg verliezend finalist in de strijd om het landskampioenschap, terwijl de ploeg ook in de beker telkens ver kwam. Vorig jaar was de selectie op dit tijdstip al grotendeels rond. Nu zal Flyers nog enkele versterkingen moeten presenteren als het team de prestaties van de afgelopen jaren wil evenaren.

De belangrijkste verandering bij Heerenveen is te vinden in de bank. De ervaren rot Alex Andjelic heeft plaatsgemaakt voor debutant op eredivisieniveau Chris Eimers. Daarmee is er na Ron Berteling weer een tweede in Nederland geboren coach actief op het hoogste niveau. Voorlopig telt de selectie van Eimers zeventien spelers, waaronder vijf nieuwkomers en enkele spelers die vorig jaar nog (voornamelijk) uitkwamen voor het tweede team van Flyers.

Van de top zes topscorers van vorig jaar staan alleen Michael Nason en Erik Landman ook dit seizoen weer onder contract bij Heerenveen. Nason was met afstand de clubtopscorer en ondanks aanbiedingen van andere clubs koos hij ervoor om in Friesland te blijven. Aanvallend krijgt hij ondersteuning van de imports Josh Reber en TJ Kelley, die afkomstig zijn van een kleinere universiteit in de Verenigde staten. Kelley was daar wel de topscorer van de liga.

Het vertrek van Marco Postma naar Nijmegen betekent het verlies van één van de belangrijkste Nederlandse spelers van de club. Vanuit Nijmegen komen echter Bert van den Braak en Nick de Jong over, twee van de dragende spelers in de Keizerstad vorig jaar. De Jong betekent een flinke versterking van de defensie die verder voorlopig bestaat uit veteraan Jacco Landman, de vorig jaar erg indrukwekkende John Gordon en de derde nieuwe Canadees, Arthur Fritch. Deze is afkomstig van dezelfde universiteit als Reber en Kelley.

Belangrijk voor Heerenveen is de terugkeer van Tim Kelleher in het net. De Amerikaanse doelman was één van de goalies in de liga die afgelopen jaar punten pakte voor zijn team. Zijn back-up is Martijn Maghielse, die vorig jaar nog in het net stond in de eerste divisie, maar van Eimers een nieuwe kans krijgt in de Eredivisie. Daarmee lijkt het in ieder geval helemaal achterin goed te zitten bij Flyers.

Jonge spelers als Alwin Assenberg en Jolke Balt mochten in het verleden al een tijdje ruiken aan het niveau in de eredivisie en zullen hopen een kans te krijgen daadwerkelijk door te breken. Met pas zes buitenlandse spelers onder contract zal de ploeg waarschijnlijk echter nog wel enkele andere spelers binnenhalen om de selectie te completeren.

Deze eventuele aanwinsten zullen voor een belangrijk deel bepalen of Flyers een nieuwe aanval gaat doen op het landskampioenschap of het moeilijk gaat krijgen in een eredivisie die gemiddeld sterker lijkt te zijn dan de afgelopen seizoenen.