26 augustus 200900:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Heerenveen

Over 23 dagen begint het Nederlandse ijshockeyseizoen officieel met de strijd om de Ron Bertelingschaal. Tijd voor de jaarlijks terugkerende rubriek De Tussenstand. In de zesde aflevering een analyse van de ontwikkelingen rond Heerenveen.

Jaren achter elkaar streed Heerenveen mee om de hoofdprijzen in het Nederlandse ijshockey. Het was dus even slikken voor de Friese aanhang dat de club vorig seizoen slechts in de middenmoot meedraaide. Onder coach Chris Eimers kwam de ploeg aan het eind van het jaar uiteindelijk echter maar een paar punten tekort voor thuisvoordeel in de play-offs. De Friese club zet ook dit jaar de tering naar de nering. Toch heeft de club met het aantrekken van John Gordon één van de opvallendste transfers van het seizoen tot nu toe verwezenlijkt.

In de bank verandert veel. De club kon geen overeenstemming bereiken met Chris Eimers. Zijn opvolger is een oude bekende, Dave Hyrsky keert terug in de Nederlandse competitie. Bij zijn laatste club in Nederland, Geleen, zette hij heel behoorlijke prestaties neer. Daarna was hij actief in Canada om vorig jaar weer terug te keren in Nederland. Hij combineert zijn functie bij Heerenveen met het bondscoachschap van Servië. Veel invloed op de samenstelling van de selectie heeft hij niet. Dat is gebeurd door het bestuur en de technische baas Lester Arts.

Daarbij is gekozen voor hetzelfde goalie-duo dat vorig jaar het seizoen beëindigde bij Flyers. Martijn Maghielse keepte de meeste wedstrijden en maakte gaandeweg het seizoen voldoende progressie voor selectie bij Oranje. De doelman hoopt nog steeds op een loopbaan bij de luchtmacht, dus het voortzetten van zijn loopbaan is nog niet helemaal zeker. Sjoerd Idzenga kampte vorig jaar met veel blessures. Begon bij Nijmegen, maar keerde al snel terug naar Friesland. Blessurevrij zou hij dit jaar moeten kunnen laten zien hoeveel vooruitgang hij kan boeken.

Defensief is de terugkeer van John Gordon uit Den Haag een behoorlijke impuls. De Canadees laat defensief nog wel eens een steekje vallen, maar aanvallend is hij van onschatbare waarde en zijn harde schot is van groot belang tijdens de powerplay. De andere import in de defensie is de grote en ervaren Aaron Wilson. Vorig jaar speelde hij op het hoogste niveau in het Verenigd Koninkrijk, waar hij het behoorlijk deed. Zou een versterking moeten zijn voor iedere ploeg in Nederland.

De ervaren Jacco Landman knoopt er nog een seizoen aan vast. Zijn beste jaren liggen achter hem, maar de combinatie van routine en talent biedt hem genoeg munitie voor het niveau in de eredivisie. Justin Bekkering was jarenlang een vaste waarde bij Flyers en Trappers. Na een jaar in de recreatie pakt hij zijn oude klus weer op. Flyers biedt ook Wesley Hendriks een nieuwe kans. De verdediger kende vorig jaar een goede start bij Utrecht, maar werd daarna op een zijspoor gezet en kon daardoor verder niet meer aan de slag komen. Dennis Schreur speelde vorig jaar zowel in Heerenveen en Groningen en mag dit jaar hopen op meer ijstijd.

Met twintig goals en dertien assists in dertien competitiewedstrijden liet Paul Vincent vorig jaar zien het ijshockey nog niet verleerd te zijn. De Amerikaan ontpopte zich na zijn tussentijdse transfer naar Friesland als een leider op het ijs en met zijn bijtekenen verzekerd Flyers zich van de nodige punten. Dat geldt ook voor Michael Nason en Jamie Visser. Beiden spelers die hun sporen in de eredivisie al lang hebben verdiend. Deze week werd ook Andrey Levitin vastgelegd om de aanval in de breedte nog verder te versterken.

Hans Kroon en Erik Landman zijn ook ieder seizoen goed voor de nodige punten, terwijl Bert van den Braak vorig jaar misschien wel zijn beste seizoen in de eredivisie had. Daarmee kan Hyrsky in ieder geval twee prima aanvalslijnen op het ijs brengen. Sander Dijkstra wacht al een paar jaar op een definitieve doorbraak, Bas Beeksma wordt gepromoveerd uit het tweede team van Heerenveen, terwijl ook Jaap Kroon weer van de partij zijn.

Daarmee lijkt Heerenveen te beschikken over een selectie die komend seizoen voor verrassingen moet kunnen zorgen. De combinatie van veel ervaren spelers en wat jeugd heeft voldoende potentie. De selectie is echter wel erg kwetsbaar bij blessures en schorsingen.