21 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Nijmegen

Anderhalve maand voor het begin van het nieuwe ijshockeyseizoen zijn er al veel dingen duidelijk rond het Nederlandse ijshockey. Er zijn echter ook nog volop vraagtekens. IJshockey.com kijkt naar de ontwikkelingen tot nu toe deze zomer. In de vijfde aflevering aandacht voor Nijmegen.

Het afgelopen seizoen was in Nijmegen een overgangsjaar. Onder de naam Devils werd een nieuwe start gemaakt tegen het laagst mogelijke budget. Dat was op het ijs ook te zien. Nijmegen won amper punten tegen de betere teams en eindigde ruim buiten de play-offs op de vijfde plaats van de ranglijst. Als Nijmegen Devils een wasmiddel zou zijn, kan er een sticker op met de tekst 'Volledig vernieuwde formule' op de shirts worden geplakt.

De transformatie lijkt compleet. Er is vrijwel een volledig nieuw team geformeerd, er is een nieuwe ambitieuze coach aangesteld en de ploeg is extreem vroeg begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een voor Nijmegen unieke aanpak, waarvan het interessant wordt om te zien welke resultaten het gaat opleveren. De strenge coach Frank Gentges is grotendeels verantwoordelijk voor de transformatie in de Keizerstad.

Achttien nieuwe spelers zijn er voorlopig gearriveerd, aan de andere kant is een groot deel van de selectie van vorig jaar verdwenen. Daaronder Nick de Jong en Bert van den Braak die tot de lichtpunten in het team van vorig jaar behoorden, beiden komen komend seizoen voor Heerenveen in actie. Ook de betrouwbare doelman Finkenrath koos het hazenpad, hij staat komend seizoen bij Geleen voor de lat. Het niet terugkeren van de betrouwbare Nick Verbruggen is een andere aderlating voor de ploeg.

Daarvoor in de plaats komt echter een schep aan nieuwe spelers. In het doel krijgt Casper Swart nu concurrentie van de beide jeugdinternationals Sjoerd Idzenga en William den Ridder. Vooral laatstgenoemde maakt indruk tijdens de voorbereiding. Defensief zijn alleen Dave Stappershoef en talent Rick Wijnen gebleven. Uit Noord-Amerika komt de grote Jeff Smith en de solide ogende Jesse Baraniuk. Interessantste nieuwkomer is de Duitser Stephan Kreuzmann met een lange loopbaan op goed niveau in eigen land achter de rug.

De defensie wordt mogelijk nog versterkt met een nieuwe speler. Aanvallend lijkt Nijmegen compleet met vier lijnen. Opvallendste nieuwkomers daar zijn de drie broers McCarthy. Twee speelden er vorig jaar voor Heerenveen en de derde komt nu ook de oceaan overgestoomd. Op zijn minst goed voor de marketing van de Devils, drie broers in één lijn zie je niet vaak.

Andere opvallende nieuwkomers zijn internationals Marco Postma en Akim Ramoul, beiden solide eredivisiespelers. Jason Baclig scoorde vorig seizoen veel punten in de Duitse regionalliga en komt met lovende recenties van oud-Nijmegen-coach Alexander Jacobs, terwijl TJ Sakaluk zich met een try-out in de kijker speelde na een verloren seizoen vorig jaar. Tenslotte heeft ook international Brad Smulders bij Nijmegen getekend, een erkende doelpuntenmaker in de Nederlandse competitie. Interessant wordt ook wat talent Levi Houkes in de eredivisie gaat doen.

Nijmegen lijkt bij de samenstelling vooral iets te hebben willen doen aan het gebrek aan schotskracht van de ploeg. Duidelijk is in ieder geval dat Devils een totaal andere voorbereiding heeft op het seizoen dan afgelopen jaar en een selectie heeft die meer kwaliteit herbergt. Wat er op papier goed uitziet, hoeft echter in de praktijk nog niet zo uit te pakken. Voor het publiek in Nijmegen wordt het hoe dan ook een interessant seizoen.