Tijgers oosterveld close 0708

18 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

De Tussenstand: Tijgers

Anderhalve maand voor het begin van het nieuwe ijshockeyseizoen zijn er al veel dingen duidelijk rond het Nederlandse ijshockey. Er zijn echter ook nog volop vraagtekens. IJshockey.com kijkt naar de ontwikkelingen tot nu toe deze zomer. In de vierde aflevering aandacht voor Amsterdam.

Amsterdam was afgelopen seizoen te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. De ploeg kwam ruimschoots tekort voor de play-offs, maar hield Groningen en Nijmegen ruimschoots achter zich. Het was voor het eerst in jaren dat Amsterdam de post-season moest missen, wat van het afgelopen jaar een beetje een verloren seizoen maakte. Of het dit seizoen beter gaat, is nog lastig te zeggen. Amsterdam houdt de meeste troeven voor het nieuwe seizoen nog voor zich.

Drie nieuwkomers heeft het team van Ron Berteling voorlopig in de gelederen. De opvallendste naam is zonder enige twijfel de 28-jarige Duitse doelman Jan MĂĽnster, die onder meer in de sterke DEL speelde. Hij is Ă©Ă©n van de drie Duitse goalies die het komende seizoen actief zijn in de hoogste Nederlandse liga en hij is daarvan degene met ruimschoots de meeste ervaring op hoog niveau. Hij zou een goede vervanger moeten zijn voor de naar Den Haag vertrokken Tim Knudsen.

De andere nieuwkomers zijn aanvaller Andre Gill en verdediger Andrew Winnik. Gill is pas 23 jaar oud en heeft twee jaar ervaring op lager profniveau achter de rug. Vorig jaar was hij met 33 goals en 27 assists de nummer twee op de topscorerslijst van de Richmond Renegades uit de SPHL. Winnik is een verdedigende verdediger die de afgelopen twee jaar regelmatig uitkwam in de veel sterkere ECHL.

De selectie van Amsterdam telt voorlopig pas dertien namen, wat betekent dat er de komende weken nog veel gaat gebeuren. Tegenvaller zal het vertrek van Kevin Bruijsten zijn geweest. De international gaat zijn geluk beproeven bij Essen in de Regionalliga. Een andere Amsterdamse international, Brad Smulders, stapt over naar Nijmegen, terwijl Jimmy Raats en Ritchie van Hulten terugkeren naar hun oude clubs.

Een international die wel blijft is Ivy van den Heuvel. De jonge Bosschenaar is intussen een vaste keuze in de nationale en maakte ook afgelopen jaar weer een flinke sprong vooruit, feiten die ook gelden voor Jordy van Oorschot. Verder vertrouwt Amsterdam voor het eerst in jaren ook veel meer op eigen kweek. Jacob van Duin, Bryan Hoogenraad, Jasper Jaspers, Joey Oosterveld en Thomas Roosendaal vormden vorig jaar de kern van de succesvolle U20-ploeg van Amsterdam en zullen nu hopen op (meer) speeltijd in de eredivisie.

Dat betekent een voortzetting van de omslag die Amsterdam enkele jaren geleden heeft gemaakt, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor jonge, Nederlandse spelers. Brent Janssen knoopt er een jaar aan in de hoofdstad en dat geldt ook voor Jochen Gross en de betrouwbare Mark Tanner, die intussen zo'n beetje tot het inventaris behoren in de hoofdstad.

De ploeg wil dit jaar echter weer serieus mee gaan doen, dus zal er nog de nodige versterking van buiten komen. Dan zal ook duidelijk worden of de formatie uit de hoofdstad daadwerkelijk weer een belangrijke rol gaat spelen in de competitie.