IJNL bekerfinale 2022 geenlocatie

27 februari 202208:46

Door Joep Meijsen

De Uithof decor van intrigerende bekerfinale

Een van de traditionele hoogtepunten op de Nederlandse ijshockeykalender, de bekerfinale, staat eindelijk weer op het programma. Vanmiddag spelen UltimAir Hijs Hokij Den Haag en Unis Flyers Heerenven tegen elkaar. De wedstrijd is live te zien bij de NOS.

De ontmoeting wordt gespeeld bij de ploeg die het hoogst eindigde in de bekercompetitie, in dit geval Den Haag. Als voorgaande ontmoetingen tussen de twee ploegen een indicatie zijn, kan het een spannende wedstrijd worden tussen twee ploegen die elkaar de afgelopen seizoenen als belangrijke rivalen zijn gaan beschouwen.

Het laatste duel tussen de twee ploegen werd op 28 januari gespeeld. In De Uithof won Flyers het duel met 2-4. Deze werd later reglementair omgezet in een 5-0 zege voor Den Haag, maar die maatregel is inmiddels weer teruggedraaid. Riku Pitkanen had drie assists in deze wedstrijd. Ook de wedstrijd in Thialf op 26 november werd door Flyers gewonnen, al was daar wel overtime voor nodig. In de laatste ontmoeting in de bekercompetitie, op 23 oktober, was er wel een overwinning voor Den Haag. De ploeg van coach Chris Eimers won toen in eigen hal met 3-1 van Heerenveen. Jasper Kick scoorde toen twee keer voor de thuisploeg.

Twee spelers van Unis Flyers staan in de top-10 van de topscorerslijst in de Benelia. Het gaat daarbij om de Finnen Roope Nikkila en Riku Pitkanen. Eerstgenoemde is met 28 doelpunten dit seizoen de trefzekerste speler in de grensoverschrijdende competitie. Jeffrey Melissant is de topscorer van Hijs Hokij met 13 goals en 21 assists in 20 wedstrijden, gevolgd door ex-Flyer Ronald Wurm met 28 punten in 20 wedstrijden.

De startende goalies zijn naar alle waarschijnlijkheid namens Den Haag de 28-jarige Canadees Brett Magnus en bij Flyers veelvuldig international Martijn Oosterwijk. Magnus maakte vanuit het Amerikaanse college-ijshockey direct de overstap naar Nederland en speelde in het seizoen 2019-20 al bij Den Haag. De 31-jarige Oosterwijk keerde na een periode in Tilburg en in Zweden enkele jaren geleden terug naar Heerenveen.

Heerenveen verdedigt de beker die de ploeg in 2019-20 won in de finale tegen Nijmegen. De laatste bekerwinst van Den Haag stamt van het seizoen 2017-18. Afgelopen jaar werd de bekerfinale niet gespeeld onder invloed van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarmee wordt dus voor het eerst in lange tijd in Nederland weer gespeeld om een van de hoofdprijzen. Dat alleen maakt deze bekerfinale tot een bijzonder evenement.

De bekerfinale ijshockey is vandaag vanaf 14.25 uur te zien bij de NOS. Het commentaar is van Krijn Schuitemaker en Ron Berteling.

Delen