18 oktober 200700:00

Door [email protected]

De verwarmde schaats

Twintig jaar geleden deed een student in Calgary op pijnlijke manier een interessante ontdekking. Wayne Gretzky noemt de uitvinding die daaruit voort is gekomen de grootste innovatie op schaatsgebied in de afgelopen dertig jaar. De opmars van de verwarmde schaats is begonnen.

Tory Weber pakte op een winteravond zijn sportschoenen om een krant te gaan halen. De schoenen hadden op een verwarming gelegen en voelden lekker warm aan. Maar toen hij een stap op het besneeuwde tuinpad zette, lag hij direct op zijn achterste.

Weber kwam tot de conclusie dat zijn verwarmde schoenen nog minder grip op de sneeuw hadden dan gebruikelijk en borduurde op dat idee voort. Het resultaat daarvan is een schaats met een verwarmd blad.

Een batterij verwarmt het blad tot vijf graden celsius, waardoor de weerstand tussen ijzer en ijs aanzienlijk wordt verminderd. Wetenschappelijke tests hebben aangetoond dat de weerstand met wel 50% wordt verminderd, dat vibraties met 50% worden teruggedrongen en dat er 10% minder inspanning nodig is om te schaatsen.

Gretzky kreeg het prototype in 2004 in handen tijdens de All-Star Game in Minnesota. De hockey-legende is duidelijk enthousiast over het product. 'Ik kon onmiddelijk een verschil voelen toen ik er mee op het ijs stapte. Dit is de belangrijkste vooruitgang in het ontwerp van schaatsen in de afgelopen 30 jaar.' De coach van de Phoenix Coyotes was zelfs zo enthousiast dat hij een aandeel in de Therma Blade onderneming kocht.

Zelfs de NHL is geïnteresseerd. In de komende tien dagen wordt het product getest door een aantal NHL-spelers tijdens trainingen en wedstrijden. De tests moeten aantonen hoe betrouwbaar en veilig de schaatsen zijn in wedstrijdomstandigheden.

De schaatsen worden in november in de winkels verwacht, mogelijk al eerder. De adviesprijs is 399 dollar per paar. De ijzers kunnen ook onder bestaande schaatsen worden gemonteerd. De batterij zou twee complete wedstrijden mee moeten kunnen gaan. Door een slim systeem gaat de verwarming automatisch op standby als de speler in de bank zit.

In tegenstelling tot de NHL hebben de Amerikaanse bonden van wedstrijdschaatsers en bobslee-ers het product in de ban gedaan. Zij willen hiermee een oneerlijke strijd voorkomen.