25 april 200500:00

Door Joep Meijsen

De Wit in club van 100

Simon de Wit is toegetreden tot een exclusieve club. Tijdens de oefentrip in Hongarije twee weken geleden speelde hij zijn honderdste interland. De international van Amsterdam werd hiervoor na afloop van het wereldkampioenschap in Eindhoven in de kleedkamer gehuldigd.

De Wit is de vijftiende speler in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey die de magische grens van honderd interlands overschrijdt. Ron Berteling is met 213 interlands nog altijd de record-international van Nederland. Van de actieve internationals hebben alleen Tom Hartogs, Leo van den Thillart, Dave Livingston en Chris Eimers meer interlands gespeeld dan Simon de Wit.

Tijdens het wereldkampioenschap in Eindhoven is De Wit inmiddels Larry van Wieren gepasseerd op de ranglijst, waardoor hij nu veertiende staat op de lijst. Daarbij heeft hij een direct uitzicht op Bill Wensink en Tony Collard, die vlak boven hem staan in de ranking van record-internationals.

De Wit zou potentieel nog een heel eind kunnen komen. De aanvaller werd op 24 mei 1979 geboren in Dordrecht. Hij viert volgende maand dus pas zijn 26e verjaardag. Daarmee is hij mogelijk ook de jongste speler die de barriĂšre van honderd interlands doorbreekt. Het afgelopen seizoen eindigde hij met acht goals en zestien assists op de 32e plaats van de nationale topscorerslijst. Deze teleurstellende positie wordt echter vooral veroorzaakt doordat De Wit met Oranje in Finland bivakkeerde en daarom een deel van de competitie miste.

Simon de Wit speelt al bijna tien jaar op het hoogste niveau in Nederland. Hij debuteerde op jonge leeftijd bij Dordrecht Lions en kwam via Eindhoven Kemphanen terecht bij Tilburg Trappers. Na vijf seizoenen bij Tilburg verkaste hij naar Amsterdam, waar hij zijn tweede seizoen afsloot met het landskampioenschap en de beker. De Wit won eerder al bij Tilburg enkele prijzen.