8 januari 200500:00

Door Joep Meijsen

Debuut Dykhuis met verlies

John Versteeg verpestte vrijdagavond het veelbesproken debuut van NHL-verdediger Karl Dykhuis in de Nederlandse competitie. De aanvaller van Nijmegen scoorde drie keer in een verrassende 4-2 zege voor de Emperors.

In een redelijk gevulde Jaap Edenhal troffen twee ploegen elkaar die ieder nipt over twee lijnen beschikten. Het was dan ook een ontmoeting met weinig straffen en veel ijstijd voor de belangrijkste spelers. Alle aandacht ging daarbij natuurlijk in eerste instantie naar Karl Dykhuis, die in de eerste periode indruk maakte met een genadeloos schot op de lat en een prachtige schaatsactie van achteruit, waarbij hij de puck panklaar legde voor Mark Bultje, die echter net uit positie was geschaatst.

Nijmegen concentreerde zich echter succesvol op het ontregelen van het spel van de Amsterdammers. Hierdoor ontstond een wedstrijd die tactisch van een hoog niveau was en voldoende entertainment bezat om de meeste toeschouwers te boeien. Amsterdam kwam na een paar minuten spelen op voorsprong via Marcel Kars, die in een kluwen spelers als laatste Amsterdammer de puck raakte. In werkelijkheid verdween de zwarte schijf echter via een Nijmeegse schaats achter de sterk spelende Casper Swart.

Nadat Nijmegen in de eerste minuten wat verlegen aan de wedstrijd begon, kroop Emperors in het tweede deel van de openingsperiode uit zijn schulp. Robert Jongbloed raakte de paal en ook andere Nijmeegse spelers verschenen in scoringspositie. Het was echter veteraan John Versteeg die Nijmegen op gelijke hoogte bracht, waardoor beide teams in evenwicht de kleedkamer konden opzoeken.

Amsterdam bleef het in de tweede periode proberen, maar het was Nijmegen dat de doelpunten maakte. Wederom John Versteeg en Jim Nagle na een sublieme solo-actie maakten de doelpunten die Nijmegen ineens op een ruime voorsprong zette. Een nieuwe frommelgoal van Amsterdam gaf de hoofdstedelijken echter in de slotfase nog wel enige hoop.

De slotperiode werd gekenmerkt door een Amsterdam dat vooral met solo-acties probeerde de Nijmeegse defensie te slechten. Nijmegen stond onder druk, maar stoorde goed en bleef via uitvallen gevaarlijk. De beste kans op de gelijkmaker was er voor Mark Bultje, die een goede assist door de goal-crease slechts in het zijnet deponeerde. Net op het moment dat doelman Van Hoegee zijn net wilde verlaten om Amsterdam in de slotfase met een man meer op de gelijkmaker te laten jagen, veroverde John Versteeg de puck. De doelman probeerde nog te draaien, maar voordat hij weer bij zijn doellijn kwam, lag de puck al in het net.