16 mei 200600:00

Door [email protected]

Degradanten bekend

Spanning maandag in Riga, Letland. Denemarken en Italië hebben tijdens het WK op spannende wijze hun plaats op het hoogste niveau veilig weten te stellen. Winnende doelpunten maakten van Strazzabosco en Damgaard helden, terwijl Kazachstan en Slovenië treurden.

Het was er op of er onder voor de vier teams in de degradatie poule. Twee teams zouden degraderen, geen enkel team was nog zeker van divisiebehoud. Denemarken ontmoette Kazachstan, terwijl Italië het op moest nemen tegen Slovenië.

Slovenië - Italië
Het meest spectaculair was het gelijkspel van de Italianen. De zuid-Europeanen kwamen in de wedstrijd op een 3-0 achterstand tegen Slovenië, maar vochten knap terug. Laat in de tweede periode maakte Ansoldi de 3-1. Vroeg in de derde periode scoorde diezelfde Ansoldi op een breakaway de aansluitingstreffer.

Met nog 1:39 op de klok vuurde Michele Strazzabosco een snoeihard schot vanaf de blauwe lijn achter de Sloveense goalie voor de 3-3. De comeback was compleet. Het gelijkspel was genoeg om een tweede plaats en dus divisiebehoud af te dwingen. Door het verlies moeten de Slovenen het komend jaar in Divisie I gaan proberen.

Slovenië gaf direct na de wedstrijd aan komend jaar een Divisie I toernooi te willen organiseren. Het land hoopt dan direct weer terug te kunnen naar het hoogste niveau.

Denemarken - Kazachstan
Ook de andere ontmoeting was spannend, alhoewel minder dramatisch. Denemarken had het niet makkelijk tegen Kazachstan, maar kwamen binnen twee periodes toch op een nette 2-0 voorsprong. Kazachstan scoorde nog in de tweede periode de aansluitingstreffer, maar de Deense captain Jesper Damgaard maakte er met 2:24 op de klok een bijna onoverkomelijke 3-1 van. Een goal voor Kazachstan op 59:40 kon het tij niet meer keren.

Voor de Denen betekent het divisiebehoud het langste verblijf op het hoogste niveau ooit. De wedstrijd was ook meteen het afscheid van Deense bondscoach Mickael Lundstrom. Komend seizoen zal hij in de Zweedse Elitserien hoofdcoach van Leksands worden.

Ook voor de Deense center Frans Nielsen kreeg de dag nog een speciaal tintje. Hij kreeg een twee-jarig contract aangeboden bij de New York Islanders. Daarmee wordt hij de eerste geboren en getogen Deen die op het hoogste Noord-Amerikanse niveau uitkomt.

Kwartfinale strijd
In de strijd om een kwartfinale plaats zien we eigenlijk weinig verrassingen. Canada, Finland, Tsjechië en Team USA zijn in groep E al zeker van plaatsing. In groep F zijn Rusland en Zweden al zeker van de volgende ronde. Om de derde en vierde plek zijn nog drie teams in de running: Belarus (4 punten), Zwitserland (4 punten) en Slowakije (3 punten).

Vandaag, dinsdag, wordt de laatste ronde gespeeld en zal duidelijk worden welke twee teams nog even doorspelen in het toernooi. Slowakije moet spelen tegen het matige OekraĂŻne, dat in de afgelopen vier wedstrijden een -17 doelsaldo opliep.

De Zwitsers en Wit-Russen treffen elkaar in de laatste ontmoeting van de kwalificatie. Een gelijkspel is voor beide teams genoeg voor een plek in de kwartfinales. Slowakije kan dan op punten nog gelijk komen, maar legt het op onderling resultaat tegen beide teams af. De IIHF maakt dan namelijk een gezuiverde stand waarin alleen de onderling gespeelde wedstrijden worden meegenomen. En in die stand eindigt Slowakije als derde. Daaraan kan het team niets meer veranderen.

In theorie kan een verlies van Belarus of Zwitserland nog steeds plaatsing voor dat team op leveren, maar dan zou Slowakije in ieder geval een punt moeten laten liggen. Gezien de matige tegenstander van Slowakije zal geen van beide teams het risico willen lopen. Als het 's middags geen gelijkspel wordt, dan kan het nog een paar spannende uren opleveren voor de Zwitsers of Wit-Russen. De Slowaken spelen hun wedstrijd pas 's avonds en weten dus precies wat ze moeten doen om door te kunnen.