6 februari 200600:00

Door [email protected]

DEL Allstar Game 2006

Voor het Duits nationaal team was het een voorbereiding op de Olympische Spelen. Maar voor de aanwezige fans was het vooral een heel erg leuk dagje uit met veel ijshockeyspektakel. Een impressie van de DEL Allstar Game 2006.

Krefeld is niet ver rijden van de Nederlandse grens en dat merk je direct. In het Königpalast stadion kom je om de haverklap Nederlanders tegen. Een recreantenteam uit Leeuwarden, een studententeam uit Nijmegen, bestuursleden van Amsterdam, een steward van de Emperors. Voor hen en vele andere Nederlanders een uitgelezen kans om een DEL Allstar Game zo dicht bij huis te bezoeken.

De organisatie heeft de zaakjes goed voor elkaar. In het thuisarena van de Krefeld Pinguine is het dagprogramma ruim opgezet. Al direct bij de entree is van alles te beleven. Je kunt er met de mascottes van verschillende DEL-teams op de foto en diverse spelers delen handtekeningen uit aan fans. Het stadion loopt langzaam vol met fans. Wat opvalt is de enorme verscheidenheid aan ijshockeyshirts. Bijna alle clubs van hoog tot laag lijken vertegenwoordigd.

Op het ijs worden na een warmingup verschillende skillscontests gehouden. De competitie voor het hardste schot loopt door technische mankementen wat vertraging op, maar dat mag de pret niet drukken. Twee spelers van het Duits National Team en twee spelers van de Allstars mogen ieder drie keer op doel schieten. De Tsjech Jakub Ficenec vuurt met 142km/u het hardste schot af.

Daarna is het de beurt aan de snelle schaatsers. De Duitser Eduard Lewandowski legt in 9.9 seconden het parcour af en is daarmee veruit het snelst. In een salvo van 15 schoten toont de jonge Duitser Thomas Greiss zich daarna de beste aanwezige goalie. Hij laat de minste pucks achter zich in het net verdwijnen.

Na een indrukwekkend vuurwerk is het tijd voor de wedstrijd zelf. Bij Duitsland maakt Uwe Krupp zijn debuut als bondscoach. De oud-NHL-er zal over tien dagen met zijn team op de Olympische Spelen uitkomen en deze wedstrijd maakt deel uit van zijn voorbereiding.

Zoals gebruikelijk in dit soort wedstrijden wordt er niet hard gespeeld. Hierdoor krijgen de spelers veel ruimte en gaat het spel erg snel op en neer. De ruim zesduizend aanwezige toeschouwers zien hoe Duitsland fel uit de startblokken komt en de imports danig onder druk zet. Yanick Seidenberg en Sebastian Furchner zetten het nationaal team in de eerste periode op een verdiende 2-0 voorsprong.

De imports lijken pas in de tweede periode de effecten van de 'Player Party' de avond ervoor af te kunnen schudden. De spelers kunnen elkaar ook al wat beter vinden. Toch weten ze goalie Robert MĂŒller niet te verschalken. Pas na de goaliewissel aan beide kanten is het raak. Op het allereerste schot moet Thomas Greiss vissen en Ficenec mag een goal laten aantekenen. Via Alexander Barta komen de Duitsers weer op 3-1, maar kort voor tijd maakt Pat Lebeau er 3-2 van.

Met zijn tweede treffer van de avond trekt Lebeau in de derde doorgang de stand gelijk. Maar het Duitse team komt sterk terug. Via goals van Klaus Kathan en Philip Gogulla wordt de eindstand op 5-3 bepaald. Het is de zevende keer in acht Allstar Games dat de buitenlanders de wedstrijd verliezen.

Maar feitelijk is de uitslag niet belangrijk voor de aanwezige fans. Zij hebben genoten van een ongedwongen dag vol ijshockeyplezier en gaan tevreden huiswaarts. Een bijzonder positief stukje promotie voor de sport.

Tekst: Fintan Planting
Foto's: Marco Spelten

Een foto-impressie van de wedstrijd vindt u hier.