NHL DEL keulen logo

15 september 200800:00

Door Joep Meijsen

DEL: Crisis in Keulen

De druk op Doug Mason als coach in Keulen neemt toe. De Haie verloren ook hun vijfde wedstrijd van het nieuwe seizoen en staan voorlopig puntloos op de laatste plaats van de ranglijst.

ts meer dan achtduizend toeschouwers in de Kölner Arena zagen zondag hoe een zeer slecht spelend Keulen door promovendus Kassel Huskies naar een kansloze 1-5 nederlaag werd gespeeld. Sean Tallaire, de afgelopen twee jaar nog in dienst van de Haie, pakte twee goals en een assist mee. Pas in de slotfase trof Keulen nog een keer doel.

Het is de slechtste start van het nieuwe seizoen in Keulen sinds 1973/74 toen ook de eerste vijf wedstrijden verloren gingen. Keulen is een stad waar verschillende schandaalkranten met elkaar concurreren om de lezers. De roep om het hoofd van Doug Mason begint daarin dan ook harder te klinken. De steun voor Mason binnen de club lijkt vooralsnog onwankelbaar.

General manager Thomas Eichin van Keulen nam het tijdens de persconferentie na afloop direct op voor Mason. ‘Er is geen coach waarmee we een grotere kans maken om uit de problemen te komen dan met Doug. Het seizoen is pas tien dagen oud en het is nog veel te vroeg om af te schrijven waar we bij het begin van het seizoen met zijn allen in geloofden.'

Spelersgroep schiet te hulp
Ook de spelersgroep schiet Mason te hulp. ‘Ik heb al veel coaches gehad, maar Doug Mason is simpelweg geweldig. Hij heeft ons ook nu weer perfect voorbereid. Wij doen op dit moment echter precies het tegenovergestelde van wat hij zegt en niemand weet waarom. Graag nog een beetje geduld met Doug', zegt international Andreas Renz. Veteraan en captain Dave Mcllwain sluit zich hierbij aan. ‘Wij spelers maken de fouten, niet de coach.'

Ondanks de openlijke steunbetuigingen smeult het echter al sinds de zomer bij de tradtionele topclub. Topscorer Ivan Ciernik gebruikte klachten over Mason om onder zijn contract uit te komen en een lucratievere overeenkomst te tekenen in de nieuwe Russische liga KHL. Volgens Ciernik had Mason hem de schuld in de schoenen geschoven voor de nederlaag in de finale om het landskampioenschap tegen Berlijn.

NHL-veteraan Mike Johnson
Deze soap duurde wekenlang en uiteindelijk kreeg Ciernik zijn transfer. Als vervanger werd NHL-veteraan Mike Johnson aangetrokken. Deze heeft na vijf wedstrijden echter pas één treffer op zijn naam en is bovendien een compleet andere speler dan de technisch begaafde Ciernik. Een andere klap voor het seizoen was het voorlopig wegvallen van doelman Robert Müller, wiens strijd tegen kanker nog altijd niet helemaal gewonnen blijkt te zijn.

De Canadees Frank Doyle is aangetrokken als voorlopige vervanger, maar blijkt vooralsnog niet de match-winner te zijn waarop gehoopt was. Wat ook geldt voor back-up Stefan Horneber.

Daarmee lijkt de crisis in Keulen nog wel even aan te houden, al kan de stemming na één of twee zeges weer compleet omslaan. Doug Mason heeft in de Keulse pot wel vaker voor hete vuren gestaan, maar een paar overwinningen zouden hem en de ploeg nu goed uitkomen.