NHL DEL hamburg logo

8 augustus 200700:00

Door Joep Meijsen

DEL ontwaakt uit zomerslaap

De meeste teams in de Duitse topliga DEL zijn deze week begonnen met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. De eerste oefenwedstrijd is zelfs alweer gespeeld. IJshockey.com zet de ontwikkelingen in het Duitse ijshockey op een rijtje.

Het komt niet vaak voor dat een speler de overstap maakt van de Nederlandse competitie naar de DEL. Ex-Trapper Jeff Paul maakt echter een goede kans. Hij staat inmiddels met een proefcontract onder contract op het ijs als speler van Duisburg. De eerste schifting heeft hij intussen overleeft. De Amerikaan James Sanford kon zijn spullen al pakken nog voordat hij zijn schaatsen aan mocht doen. Niet fit genoeg om aan de voorbereiding te beginnen.

Sanford was één van de vele nieuwe spelers onder contract in de DEL het komende seizoen. Ieder jaar weer zitten de vluchten tussen Canada en Duitsland in de maand augustus tjokvol met spelers die hun opwachting gaan maken in de hoogste Duitse ijshockeyliga. Het is echter al lang geen éénrichtingsverkeer meer. Steeds vaker komt het intussen voor dat spelers na een goed jaar in Duitsland weer een aanbieding krijgen vanuit de NHL.

nurnberg_pollock.jpgJame Pollock (foto) had bijvoorbeeld 22 goals en 32 assists voor Neurenberg afgelopen seizoen en ondertekende deze zomer een contract bij de Washington Capitals. Verschillende andere spelers, waaronder Derrick Walser en Jason King, ondertekenden dit seizoen bij DEL-clubs, maar verdienden vervolgens een overeenkomst in de NHL, waardoor hun overgang naar Duitsland niet doorging. Zelfs de 37-jarige Pat Lebeau van Frankfurt wil het nog een keer op het hoogste niveau gaan proberen. Hij liet deze week zijn contract ontbinden.

maracle.jpgDe opvallendste nieuwkomers in de DEL zijn twee goalies. Duitse clubs profiteren van een nieuwe regeling in de hoogste Russische divisie die het opstellen van buitenlandse goalies moet ontmoedigen. Dit zorgde ervoor dat Keulen beslag kon leggen op Travis Scott, terwijl Norm Maracle (foto) overkomt naar Iserlohn. Verder hebben de clubs zoals gebruikelijk de American Hockey League weer afgestruind op zoek naar talent.

Met Vince Bellisimo heeft Ingolstadt de topscorer in de East Coast Hockey League aangetrokken, terwijl de doeltreffende Rus Ilya Vorobiev zijn comeback maakt in de Duitse competitie in het shirt van Ingolstadt. De uit de hoogste Zweedse divisie afkomstige Tsjech Robert Kantor krijgt in Düsseldorf de loodzware opdracht om de populaire Jean-Luc Grand-Pierre te doen vergeten. Opvallend is ook het contract van de begaafde Todd Warriner bij Keulen, algemeen werd gedacht dat hij zijn schaatsen in de wilgen zou hangen.

Met Grizzly Adams Wolfsburg is er een nieuwe ploeg toegetreden tot de DEL. De club heeft een selectie samengesteld waarmee het in ieder geval niet mee zou hoeven spelen om de laagste plaatsen in de DEL. De ervaren Slowaak Lubomir Hurtaj en de Tsjechische aanvaller David Moravec horen tot de belangrijkste nieuwkomers bij de club. Laatsgenoemde scoorde voor Tsjechië enkele jaren geleden in Hannover nog het doelpunt dat de club de wereldtitel bracht.

koeln_jonas.jpgMet de in Keulen nog altijd zeer populaire Chris Rogles en de Duitse international Oliver Jonas (foto) heeft de club twee goede goalies onder contract. Jonas komt overigens toevallig ook over van Keulen. Wolfsburg opent zijn oefencampagne komende zondag met een wedstrijd tegen Crimmitschau, dat op een lager niveau speelt.

De eerste oefenwedstrijd tussen twee DEL-clubs is ook al gespeeld. In Füssen kwamen zo'n vijfhonderd toeschouwers kijken naar de ontmoeting tussen Hamburg en Krefeld. De Freezers wonnen deze wedstrijd met 4-3 dankzij treffers van John Tripp, Christoph Brandner, Marc Beaucage en Brad Smyth. Dusan Milo (2) en Roland Verwey deden iets terug namens Krefeld. Daarmee is bij onze oosterburen in ieder geval de kop eraf.