NHL DEL hamburg logo

3 september 200700:00

Door Joep Meijsen

DEL vecht tegen doping

De Duitse ijshockeyliga DEL gaat het gevecht met dopinggebruikers aan. Onder invloed van de vele schandalen in het wielrennen en andere sporten scherpen de clubs de regels voor hun spelers verder aan. Ontslag op staande voet en een boete van tienduizend euro hangen betrapte ijshockeyers boven het hoofd.

Het initiatief voor de harde aanpak komt bij de Hamburg Freezers vandaan. De club uit de Hanzestad heeft alle spelers een extra document laten ondertekenen. Hierin verklaren de spelers op de hoogte te zijn van de lijst met verboden middelen van het World Anti Doping Agency, verplichten de spelers zich deel te te nemen aan een voorlichtingsbijeenkomst en erkennen de spelers zelf verantwoordelijk te zijn voor alle medicatie die ze innemen.

De straf op betrappen is stevig. Ontslag op staande voet en een boete van tienduizend euro. De maatregel is hard nodig, want de vele dopingbekentenissen in vooral het wielrennen hebben van Duitsland het anti-dopingland nummer één gemaakt. Een betrapte speler kan de clubs duur komen te staan, vooral onder sponsoren, terwijl ook fans weinig begrip tonen voor betrapte atleten.

De DEL heeft de overeenkomst uit Hamburg intussen naar alle clubs gestuurd en deze zullen naar alle waarschijnlijkheid het voorbeeld van de Freezers volgen. In de krant Tagesspiegel zegt de manager van Berlijn, Peter John Lee, dat hij met de Duitse spelers niet veel problemen verwacht. ‘Doping is eigenlijk geen issue in Duitsland. Spelers worden vaak gecontroleerd en weten wat hen te wachten staat. Voor spelers die de overstap uit Noord-Amerika maken, is dat anders. In de DEL wordt veel strenger gecontroleerd dan in de NHL.'

Lee weet waarover hij praat. Hij speelde zelf 450 wedstrijden in de NHL. ‘Spelers vertrekken uit Europa en wegen tachtig kilo. Een paar jaar later wegen ze 110 kilo. Dat is met gewoon trainen niet te doen, maar wel als je steroïden gebruikt. Hier worden spelers ook buiten het seizoen getest op doping, dat is in Noord-Amerika niet het geval. Daar kunnen spelers tijdens de zomer doen waar ze zin in hebben.'

Dit jaar begint de NHL voor het eerst met eigen dopingtests. Volgens een akkoord tussen de liga en de spelersvakbonden mogen spelers twee keer onaangekondigd worden getest op het gebruik van verboden middelen. Volgens een niet bij naam genoemde coach in de DEL, die zelf jaren in de NHL speelde, is het gebruik van doping de normaalste zaak van de wereld voor spelers daar. Het betreft dan meestal middelen om te zorgen dat pijn niet gevoeld wordt of om het agressiepeil te verhogen.

In Duitsland is ondanks de controles overigens nog nooit een speler positief bevonden. Duitse spelers wel. Tijdens het wereldkampioenschap van 1990 werd Uwe Krupp betrapt op het gebruik van efidrine. De huidige bondscoach van Duitsland verklaarde toen verkeerde neusdruppels gebruikt te hebben. De toen al in de NHL-spelende verdediger is daar echter nooit gepakt.