Hys caig selivanov celeb 200312

21 maart 201200:44

Demelinne brengt Hijs op voorsprong

Hijs Den Haag is op een 2-1 voorsprong gekomen in de finaleserie tegen Eaters Geleen. In eigen huis wonnen de Hagenaars de derde wedstrijd met 3-2. Tony Demelinne scoorde in de slotfase de game-winning goal.

De treffer van Demelinne viel in de 58e minuut en zorgde voor een enorme bevrijding aan Haagse zijde. De derde periode was namelijk onnodig spannend tot de laatste seconde. Den Haag had in de eerste veertig minuten een groot overwicht maar verzuimde om dit in doelpunten uit te drukken.

Den Haag begon ook energiek en gedreven aan de wedstrijd. Speler-coach Alexander Selivanov had ook een aantal wijzigingen aangebracht in zijn aanvalslijnen. Zo trad Marco Postma veelvuldig aan in de eerste lijn met Selivanov en T.J. Caig. Alan van Bentem schoof door naar de lijn met Natte en Demelinne. De derde lijn kreeg met Matt Korthuis, James Easter en Stace van Bentem daardoor wat meer body. Bij Geleen keerde Jeffrey Mens terug. Mens nam de plek van Kay Gielen in die momenteel een schorsing van twee wedstrijden uitzit na zijn kopstoot aan het adres van Jeff Smith in de tweede wedstrijd.

Het energieke begin van Den Haag leverde na drie minuten al de openingstreffer op. De goal kon volledig toegeschreven worden aan de kwaliteiten van T.J. Caig. De Canadees wist de puck aan de zijkant op te pikken. Met zijn kenmerkende kracht wist Caig daarna de puck naar het doel te werken en van dichtbij Sami Heinonen te kloppen.

Geleen kwam nauwelijks aan bod in de eerste periode. De Limburgers dreigden Ă©Ă©nmaal shorthanded gevaarlijk te worden maar Caig deed ook zijn verdedigende werk en onderschepte een pass van Matt Glasser op Lars van Sloun. Toch kwam Geleen na zestien minuten vanuit het niets op gelijke hoogte. Akim Ramoul kreeg de puck wat gelukkig mee, maar rondde subliem af: 1-1.

Ook na de pauze lag het initiatief weer volledig bij de thuisploeg. Ditmaal duurde het zes minuten alvorens Den Haag opnieuw de voorsprong pakte. Brian Mullally scoorde door een afstandsschot van Selivanov van richting te veranderen. Die deflectie liet zelfs Sami Heinonen kansloos. De Finse goalie speelde weer een uitstekende wedstrijd en stond een aantal keren op zijn kop om het doel schoon te houden.

Wederom bleef het in deze periode bij die ene treffer. Geleen kwam tweemaal gevaarlijk voor het doel van Imrich Petrik. In de slotminuut was het eerste serieuze Limburgse offensief te bewonderen. Het leverde bijna de gelijkmaker op na een aantal dreigende momenten voor de neus van Petrik.

In de derde periode kwam Geleen eindelijk beter in de wedstrijd. De ploeg van Chris Eimers begon de derde periode met twee powerplays. Die powerplays leverden geen doelpunt op en de grootste kans viel aan de andere kant. Zo moest Heinonen met een ware snoekduik een inzet van Caig stoppen.

Na 45 minuten kwam Geleen voor de tweede keer langszij. David Burgess tekende voor de 2-2 met een fraaie wrap-around. Wat volgde was een open wedstrijd, met veel hectiek aan beide kanten.

Uiteindelijk haalde Demelinne dus tweeënhalve minuut voor tijd de winst binnen voor Hijs. Geleen kreeg in de laatste twee minuten nog een powerplay maar het mannetje meer en het naar de kant halen van Heinonen leverde geen gelijkmaker meer op.

Vrijdag volgt de vierde wedstrijd in deze spannende finaleserie. Het eerste fluitsignaal zal om 20.30 uur klinken in Glanerbrook.