18 oktober 200600:00

Door Joep Meijsen

Demelinne redt het niet

Tony Demelinne heeft zijn try-out bij de Florida Everblades niet afgesloten met een contract voor het komende seizoen. De forward keert nu terug naar Nederland, waar hij het komende seizoen in de Eredivisie bij Den Haag gaat spelen.

Demelinne maakte op try-out-basis deel uit van het trainingskamp van de Florida Everblades, die uitkomen in de sterke East Coast Hockey League (ECHL). Hij speelde in de oefenwedstrijden van de club, maar slaagde er uiteindelijk niet om een contract af te dwingen.

De beslissing van de club kwam voor de aanvaller niet als een verrassing. In een vraaggesprek met IJshockey.com gaf hij afgelopen weekeinde al aan dat de kans op een overeenkomst niet groot was. 'De gemiddelde leeftijd hier is 24 en er zijn negen jongens die ook een NHL-contract hebben. Het zal dus moeilijk worden. Vaak houden ze echter iedereen en sturen ze je naar een ander team. Als het niet lukt kom ik waarschijnlijk terug naar Nederland om bij de Wolves te spelen.'

Tony Demelinne verwierf zijn kans bij de Everblades via oud-Zoetermeer-coach John Johnston. Naar alle waarschijnlijkheid mag hij komend seizoen terugkomen voor een nieuwe poging.

Nederlandse spelers duiken slechts hoogst zelden op in het Amerikaanse minor-league ijshockey. Het enige recente voorbeeld is Erik Landman, die enkele jaren geleden een seizoen speelde bij de Fort Wayne Komets in de United Hockey League. In de jaren tachtig speelde de Nederlander Martin Burgers in de American Hockey League en de International Hockey League.