27 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Den Haag bereikt play-offs

Den Haag stelde met een 2-4 overwinning in Nijmegen de eigen plek in de play-offs veilig. John Hecimovic had twee goals namens de Haagse formatie, inclusief de winnende treffer.

Het seizoen is voor Nijmegen Devils feitelijk al grotendeels voorbij, maar tegen Den Haag werd toch goede tegenstand geboden. In grote delen van de ontmoeting was de Gelderse ploeg ook de betere, maar het grote probleem blijft het afmaken van de kansen. Daarin bleek Den Haag aanzienlijk vaardiger, met als gevolg een prima overwinning.

Nijmegen drukte Hijs vooral in de openingsfase met de rug tegen de muur, maar de treffer viel aan de andere kant. Jan Jaap Natte zag scherp de wegschaatsende Anton Butochnov. Deze mocht alleen af op Casper Swart en rondde bijzonder simpel af. Het was John Hecimovic die met een prima schot in de bovenhoek vlak voor het einde van de periode de 0-2 op het bord bracht.

De wedstrijd maakte duidelijk dat Den Haag flinke progressie heeft geboekt onder Tenbult. De ploeg opereert met meer systeem, is fysiek sterk en maakt goed gebruik van de kansen die er komen. Het team speelde echter in Nijmegen zeker geen geweldige wedstrijd en mocht de handen dichtknijpen dat de volle buit mee terug kon naar de Hofstad.

De topscorer van Nijmegen is Josh Tataryn met negentien doelpunten, bijna vier keer zoveel als de nummer twee op de lijst. Dat was de ploeg aan te zien. Opbouwend ziet het er allemaal aardig uit, maar zodra het doel van de tegenstander in beeld komt, beginnen te problemen. De 21-jarige Chajim Bakker werd pas op het laatste moment aan de selectie toegevoegd en speelde de afgelopen jaren bij Eindhoven in de Eerste Divisie.

Zijn treffer na zeven minuten in de tweede periode was misschien een frommelgoal, maar hij telde wel. De eerste goal op eredivisieniveau voor de aanvaller die zijn opleiding in Nijmegen kreeg. Een overtreding van Jan Jaap Natte bood Devils drie minuten later de kans op de gelijkmaker. Nick de Jong deed dit met een verwoestend schot vanaf de blauwe lijn.

Punten leverde het de Nijmeegse ploeg allemaal niet op. Den Haag buitte in de derde periode het fysieke overwicht uit met een aantal harde checks. Het was Bohuslav Subr die de ruimte benutte om John Hecimovic in stelling te brengen, die een kopie uitvoerde van zijn eerdere treffer in de wedstrijd. Mike Rice verspeelde vervolgens tijdens een powerplay in zijn eigen verdedigingsvak de puck aan Matt Korthuis, die de wedstrijd definitief besliste.