Hijs kampioensfoto 2018

24 maart 201823:35

Door Joep Meijsen

Den Haag completeert triple met dikke zege

Den Haag completeerde zaterdagavond in een bomvol Thialf de triple. Na de winst in de bekerstrijd en de winst in de finale om het landskampioenschap is nu ook de titel in de Beneliga binnen. Alan van Bentem had twee goals en een assist in de 1-5 zege voor Hijs.

Daarmee heeft de Beneliga in het derde jaar van zijn bestaan de derde verschillende winnaar. In het eerste jaar was Herentals de sterkste in de finale tegen Heerenveen, vorig jaar won Flyers in de finale van Den Haag en dit jaar is het dus Hijs dat in vier wedstrijden de winst pakt. Volgens captain Alan van Bentem is het de kroon op een ontwikkeling van jaren. 'Na het tijdperk Andre Janssen moesten we opnieuw gaan bouwen met Haagse jongens, waarvan er veel nooit in de Eredivisie hadden gespeeld. Dan is dit natuurlijk super. Er gaan bij ons een paar oudere jongens stoppen, dus dit was onze kans.'

Dat het ijshockey in Den Haag leeft, bleek tijdens deze vierde wedstrijd in de serie. Het Haagse uitvak zat goed vol en mocht dus uiteindelijk een mooi feestje gaan vieren. De eindstand was 1-5 en daarmee erg overtuigend. Toch had het ook goed anders kunnen uitvallen. Onder meer Brent Janssen en Tony Demelinne kregen uitstekende mogelijkheden om te scoren. Dit seizoen toont Fabian Schotel zich echter bijna niet te kloppen en ook nu hielp hij zijn team verschillende keren prima uit de brand.

Van Bentem beker

De eerste periode was snel, vol actie, met mooie kansen. Maar zonder doelpunten. Flyers kwam wellicht het beste uit de startblokken, maar Hijs nam halverwege de periode de regie in de wedstrijd over en gaf die in het restant van het duel maar zelden uit handen. Cruciaal in het duel was de slotfase van de tweede periode. Met nog iets meer dan vijf minuten te spelen haalde Raymond van der Schuit genadeloos uit en kogelde de puck in de verre hoek achter Sjoerd Idzenga.

Nog geen twintig seconden later lag de puck opnieuw in het net. De Friese doelman kreeg direct uit de face-off een barrage van schoten op zich af en uiteindelijk was het Alan van Bentem die Ă©Ă©n van de rebounds binnen wist te werken. Daarmee was het ineens 0-2 en kwam het kampioenschap in de Beneliga dichtbij.

Heerenveen gaf het echter nog niet helemaal op en kreeg in het begin van de derde periode een uitgelezen kans toen achter elkaar Raymond van der Schuit en Viktor Sjodin naar de strafbank werden gestuurd. In de vijf op drie was het Bezak die uiteindelijk een gat vond in de Haagse defensie. Hijs sloeg echter vrijwel direct terug. Een mooie combinatie werd door Oliver Pataky afgerond, waardoor de marge weer twee goals werd.

Toen vier minuten voor tijd een foutje in de opbouw Alan van Bentem de kans bood om alleen door te schaatsen richting het doel was het definitief beslist, 1-4. Coach Mike Nason haalde zijn goalie nog naar de kant, maar dat leverde uiteindelijk alleen nog een goal van Jeffrey Melissant op. Na het laatste fluitsignaal kon het Haagse feestje beginnen.