Hys postma close 1112

18 maart 201201:40

Den Haag grijpt op nippertje het initiatief

Geleen leek lange tijd op weg naar een stunt in de openingswedstrijd van de best-of-five tegen Den Haag. Door de gelijkmaker anderhalve minuut voor tijd van de stick van Matt Korthuis en het geslaagde penaltyshot van Marco Postma, was het echter uiteindelijk toch Den Haag dat er met de winst vandoor ging en daarmee het initiatief in de serie.

llicht was het de lange pauze tussen de halve finales en de finale of de duidelijke nervositeit bij de beide teams, maar de eerste wedstrijd in de finaleserie had lange tijd niet de intensiteit die eigenlijk bij de eindstrijd om de landstitel hoort. Dat veranderde in de derde periode toen de climax dichterbij kwam en Den Haag uiteindelijk toch nog de macht greep.

‘Ik denk dat wij over zestig minuten gezien de betere ploeg waren. Onze forecheck liep goed en ook aan de puck deden we goede dingen. Dat leidde wellicht tot een beetje overmoed, waardoor we onnodige risico's namen. Voor ons verandert er na dit verlies echter niets. We moeten nog steeds onze thuiswedstrijden winnen en eentje hier in Den Haag', ontleedde coach Chris Eimers na afloop de wedstrijd op nuchtere wijze.

Marco Postma van Den Haag, de man van het winnende penaltyshot, had deels hetzelfde gezien. ‘Over zestig minuten gezien hebben wij denk ik wel verdiend gewonnen. Hun doelman speelde echt een geweldige wedstrijd. Aan de andere kant hadden zij ook de kansen om de voorsprong te vergroten. Nu konden we vlak voor tijd gelijkmaken en de penaltyshots zijn dan een loterij.'

De wedstrijd begon nerveus, met veel fouten in de opbouw. Toch kregen beide teams kansjes. Den Haag kreeg als eerste ploeg de mogelijkheid om met een man meer iets te doen, maar kwam niet tot uitgespeelde kansen. Kort daarna vertrok de eerste Hagenaar naar de strafbank en was het wel raak. Akim Ramoul verzorgde de splijtende pass dwars door de defensie van Den Haag en Matt Glasser schoot met een direct schot raak.

Daar kwam de wedstrijd echter niet van tot leven. Den Haag werd ver van het doel gehouden en moest het veelal van afstand proberen met schoten die door Sami Heinonen redelijk eenvoudig onschadelijk konden worden gemaakt. Geleen kreeg vier minuten voor het einde van de eerste periode nog wel een uitgelezen kans op de 2-0, maar Matt Glasser slaagde er niet in Imrich Petrik te verschalken.

Het evenwicht in de wedstrijd begon in de tweede periode iets te verschuiven. Eaters kreeg vooral in de openingsfase enkele kansjes, maar Den Haag nam daarna meer het initiatief. Het tempo in de wedstrijd ging ook iets omhoog. Nadat Eaters net een aardige mogelijkheid niet had benut, viel na 35 minuten spelen de gelijkmaker. Jan-Jaap Natte kwam schuin richting het doel inschaatsen en klopte Heinonen met zijn schot.

Een straf tegen Matt Korthuis voor een overtreding ver bij de puck vandaan, een voordeel van het viermanssysteem, bood uitkomst voor Geleen. Vanuit de face-off ontstond direct gevaar voor het doel van Petrik en uiteindelijk was het Michael Looby die de losvallende puck binnenschoot. Eaters kon voor de tweede periode op rij met een voorsprong gaan rusten.

Hijs probeerde in de derde periode veel, maar steeds wist de defensie van Eaters de hoek van het schot zo moeilijk mogelijk te maken of doelman Heinonen genoeg tijd te geven om te reageren. Daarmee werd een stunt een steeds nadrukkelijkere mogelijkheid in de behoorlijk gevulde Uithof. Ruim twee minuten voor tijd moest speler-coach Alexander Selivanov, die zelf op aangeven van TJ Caig misschien wel de beste kans op de gelijkmaker had gehad, een time-out aanvragen en zijn doelman van het ijs halen.

De tactiek werkte amper twintig seconden later. TJ Caig schoot vanaf de zijkant. Heinonen kon deze inzet nog pareren, maar de rebound viel pardoes voor de stick van de meegeschaatste Matt Korthuis die helemaal vrij de puck in de lege hoek kon schieten. Na een chaotische slotminuut met kansen voor Natte en Lars van Sloun, werd het eerst overtime en daarna penaltyshots.

Eaters begon met Shawn Collymore die door Petrik werd gekeerd. Vervolgens omspeelde Marco Postma de Geleense doelman en kon de puck in het open net schuiven. Het bleek de enige treffer van de penaltyserie, aangezien zowel Ian McDonald als TJ Caig en David Burgess er niet in slaagden te scoren. Daarmee is het Den Haag dat met een voorsprong in de serie zondagavond in Geleen aan de slag mag.