Antwerpen Phantoms Geleen Eaters Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Mechelen Golden Sharks Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters
Den Haag in slotseconden langs Herentals

Den Haag in slotseconden langs Herentals

Met nog maar zeven seconden op de klok in de reguliere speeltijd wist Alan van Bentem de puck langs Kevin van Looveren te schuiven voor de 4-3 in het eerste duel tussen Den Haag en Herentals. Daarmee staat de Haagse ploeg nu op voorsprong in de best-of-three.

De wedstrijd in een met bijna tweeduizend toeschouwers goedgevulde Uithof leek op een verlenging uit te lopen. Een icing van Herentals bood Den Haag de laatste kans om dit te voorkomen. De vermoeide benen van de spelers van Herentals die niet mochten wisselen, speelden mogelijk een rol bij de uiteindelijk beslissende situatie. Den Haag won de face-off, de puck kwam bij Alan van Bentem terecht en niet veel later barstte het gejuich op en rond het ijs los. Den Haag staat op voorsprong in de serie.

Daarmee werd een kroon gezet op wat zonder meer een spannende pot ijshockey was. Herentals heeft het thuisvoordeel in de serie, maar toch werd de eerste wedstrijd vrijdagavond in Den Haag gespeeld. De regerende kampioen in de Beneliga verscheen niet op oorlogssterkte. Dat Nils Vroemans zou ontbreken was vooraf duidelijk, maar ook sterkhouder Jacob Laliberté ontbrak op het wedstrijdformulier. Daardoor begon de Belgische formatie met een lijn van de broers Morgan met de pas 18-jarige Jul van Mele, die nog geen wedstrijd in de Beneliga heeft gespeeld dit seizoen.

Den Haag begon dan ook beter aan de wedstrijd en wist zich enkele goede kansen te scheppen. Net toen Herentals zich wat aan de druk onttrok liep Thijs van Laere tegen een straf wegens high sticking aan. Het was Jasper Kick die met een handig laag schot zijn ploeg op voorsprong bracht. Iets meer dan vier minuten later was het weer gelijk. Een scherp uitgevoerde counter van Herentals werd door Emiel Goris afgerond.

De wedstrijd was niet altijd even goed. Er werden veel slordigheidsfoutjes gemaakt. Wel was er aan beide kanten sterk keeperswerk. Fabian Schotel zal bijvoorbeeld met plezier terugdenken aan zijn save op Vincent Morgan die alleen op hem af kwam schaatsen, terwijl Van Looveren dezelfde goede herinnering heeft, maar dan met Alan van Bentem als de tegenstander. Ook het scoreverloop maakte veel goed, terwijl die slordigheidsfoutjes juist ook bijdroegen aan de entertainmentwaarde van de ontmoeting.

Vroeg in de tweede periode was het Herentals dat het initiatief nam. Met Den Haag op de powerplay gooide Ben Torremans de puck richting het net en zag deze tot zijn verbazing binnenvallen. Alan van Bentem zorgde veel later in de periode voor de gelijkmaker. Op de delayed penalty werd hij goed bediend door Raymond van der Schuit.

Niet lang na de hervatting nam Den Haag het initiatief in de wedstrijd weer. Bij Herentals krijgt Trevor Hunt enorm veel ijstijd. De beresterke en solide verdediger verslikte zich echter in de opbouw en Filip Martinec wist hem de puck te ontfutselen. De Tsjech schaatste in een rechte lijn naar het vijandelijke doel en rondde onberispelijk af. Voordeel dus weer voor Den Haag.

De Morgan-broers werkten de hele wedstrijd keihard om een goed resultaat te bereiken voor hun ploeg. Dat zal niet altijd even makkelijk zijn geweest met een nieuwe lijngenoot. Het was echter uitgerekend de 18-jarige Jul van Mele die helemaal vrij stond voor het doel om een combinatie tussen de twee broers af te ronden. De jonge aanvaller werd direct besprongen door zijn teamgenoten.

Uiteindelijk was het echter slechts uitstel van executie voor Herentals vanwege het doelpunt van Van Bentem in de slotfase. Het team van coach Jan Andries heeft nu echter twee thuiswedstrijden de tijd om de achterstand in de serie goed te maken. Dan moet echter komende zondag wel de volgende wedstrijd worden gewonnen. In deze best-of-three kan de regerende kampioen zich geen tweede misstap veroorloven. Dan is de ploeg direct uitgeschakeld.

Nieuws Game Center Spelers Teams Forum