2 december 200700:00

Door Joep Meijsen

Den Haag laat langs Devils

Den Haag had twee goals in de derde periode nodig om een comeback van Nijmegen Devils te stoppen. Jan Jaap Natte had een goal en een assist namens de ploeg uit de Hofstad, terwijl Bert van den Braak en Josh Tataryn scoorden voor Nijmegen.

Den Haag heeft nog een heleboel werk te doen, wil de ploeg serieus meedoen om de landstitel. Nijmegen Devils is vooral defensief een erg onervaren team, waardoor de individuele kwaliteiten van Hijs het verschil kunnen maken. Iets wat Den Haag afgelopen dinsdag tegen de sterkere, ervarenere verdediging van Heerenveen niet lukte.

De ploeg van coach Alan Jacob speelt vooralsnog zonder veel lijn en heeft duidelijk moeite met de discipline. In deze ontmoeting werd Paul Vincent van het ijs gestuurd, soliciteerde Matt Korthuis een paar keer naar een stevige straf en was ook doelman Sami Heinonen duidelijk overstuur. Dit verhinderde Hijs niet van het halen van de punten, maar het verschil met een ploeg als Nijmegen zou groter moeten zijn.

Daar leek het in de openingsfase ook op. Nijmegen trad aan zonder de geblesseerde speler-coach Rob Meanchoff en incasseerde in de eerste vijf minuten twee makkelijke doelpunten. Eerst mocht Matt Korthuis van dichtbij scoren, daarna rondde Anton Butochnov een solo prima af. Daarmee was het echter voorlopig gedaan met de scoringsdrift van de ploeg uit de Hofstad.

Nijmegen werkte vooral heel hard, zette vier lijnen in en hoopte op een beetje geluk. Heinonen hoefde zich echter nauwelijks zorgen te maken over de schoten die zijn richting uitkomen. Devils heeft het team de afgelopen weken versterkt, maar lijkt nog steeds scorend vermogen tekort te komen om een team als Den Haag nerveus te maken. De energie van Devils maakt daarbij veel goed.

Langzaam werd het initiatief in de wedstrijd overgenomen, waarbij het verdwijnen van het ijs van Paul Vincent ook wel hielp. De ervaren Amerikaan liet zich het hoofd op hol brengen, kreeg slaag van Nijmegenaar Remo Speijers en moest uiteindelijk door de Nijmeegse security naar de kleedkamer worden begeleid. Daarmee verdween een belangrijke bron van slimme passes van het ijs en ontstond er nog minder lijn in het Haagse spel.

Het was Josh Tataryn die Nijmegen halverwege de wedstrijd op 2-1 bracht, een treffer die een beetje uit de lucht kwam vallen. Mike Rice had een goede rush op de vleugel en Tataryn liet zien een neusje voor doelpunten te hebben door precies op de goede plek te gaan staan. Toen het vroeg in de derde periode via Bert van den Braak ook nog 2-2 werd, ging het Nijmeegse publiek er eens rustig voor zitten.

Lou di Masi had heel andere gedachten. De Canadees hield het hoofd koel, terwijl verder de emoties opliepen en scoorde met een handig, maar niet onhoudbaar schot negen minuten voor tijd de winnende goal in de wedstrijd. Een treffer van Jan Jaap Natte, alweer zijn dertiende van het seizoen, stelde de overwinning drie minuten later veilig.