Hys caig close 1112

3 maart 201223:51

Den Haag op drempel van de finale

Hijs den Haag zit op rozen na de 3-9 overwinning in en tegen Eindhoven. Komende dinsdag kan Den Haag in eigen huis de serie afmaken.

In de beginfase leek Den Haag nog een zware avond te beleven in de Lichtstad. Eindhoven Kemphanen begon net als gisteren sterk aan de wedstrijd. De ploeg van coach Tommie Hartogs wist het overwicht echter niet uit te drukken in doelpunten.

De bezoekers gingen daarentegen wel effectief met de kansen om. Na tien minuten spelen opende John Gordon de score bij de eerste echte kans voor Hijs. Twee minuten later verdubbelde Den Haag de voorsprong met een man meer op het ijs. T.J. Caig rondde af nadat Alexander Selivanov het overzicht behield. De 0-2 voorsprong was op dat moment tegen alle verhoudingen in.

Na een kwartier spelen viel eindelijk de verdiende treffer voor Kemphanen. Levi Houkes scoorde na een fraaie aanval waarbij goalie Imrich Petrik volledig uit positie was. Daarvoor was het voor Houkes een koud kunstje om de puck binnen te schieten. Niet lang na de aansluitingstreffer kreeg Kemphanen een powerplay. In plaats van de gelijkmaker lag de puck aan de andere kant in het net. Een uitbraak met T.J. Caig eindigde in een simpele intikker voor de meegeschaatste John Gordon: 1-3.

Aan het begin van de tweede periode bouwde Den Haag de voorsprong verder uit. Selivanov deed het voorbereidende werk en vond Matt Korthuis die geheel vrijstond voor de neus van Kyle Moir. Korthuis liet deze kans niet glippen en schoot de 1-4 raak.

Eindhoven herpakte zich wel enigzins na de vierde Haagse goal. Toch wankelde de riante voorsprong van Hijs geen moment. Na 28 minuten deed Eindhoven wat terug via een goede treffer van Kevin Bruijsten. Dichterbij zou Eindhoven vanavond niet meer komen. Aan het einde van de periode gaf Den Haag gas en scoorde de ploeg tweemaal. Twee fraaie doelpunten van Selivanov en Tony Demelinne zorgden voor een voortijdige beslissing: 2-6.

Het einde van de tweede periode betekende ook het einde voor Kyle Moir. Edward Noortman mocht van Tommie Hartogs de wedstrijd uitspelen in het doel van Kemphanen. In een periode die beter schriftelijk afgedaan kon worden, liep Den Haag verder uit naar 2-8 door goals van Gordon en Caig. Kevin Bruijsten bekroonde zijn goede vorm door twee minuten voor de tijd de derde Eindhovense treffer te scoren. Het slotakkoord was voor Marco Postma die de eindstand in de slotminuut op 3-9 bepaalde.

Den Haag komt door de zege op een 2-0 voorsprong in deze best-of-five serie. Komende dinsdag volgt wedstrijd nummer drie in de Uithof. Den Haag zal er op gebrand zijn om deze serie dan al af te sluiten en zodoende de broodnodige rust te krijgen voor de finale.