Tijgers Hijs Beneliga situatie voor doel2 03 2017

8 maart 201708:25

Den Haag overtuigend naar halve finale

Den Haag heeft zich dinsdagavond op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finaleserie van de Beneliga-play-offs tegen Herentals. In de beslissende wedstrijd tegen Amsterdam werd het 9-3 in het voordeel van de Haagse ploeg.

Voor de wedstrijd hing er toch een soort van kater in De Uithof. De ploeg van Chris Eimers leek afgelopen zondag al op weg naar de volgende ronde in de play-offs. In Amsterdam stond de Haagse formatie met 0-3 voor en leek de ontmoeting onder controle te hebben. Na afloop van de overtime moesten sommige supporters even in hun ogen wrijven om te kunnen geloven dat er inderdaad een 4-3 zege voor Amsterdam op het scorebord stond en dus de ontmoeting op dinsdagavond in Den Haag noodzakelijk was.

De tijd dat in dit soort series volop profs aan het werk zijn, is voorbij. Voor beide teams was dit de vijfde wedstrijd in elf dagen, naast datgene dat ze fulltime doen. Dat was voor ruim elfhonderd toeschouwers in De Uithof soms ook wel te zien. Den Haag begon echter met veel overtuiging aan de wedstrijd, kreeg de eerste goede kansen en was de tegenstander uiteindelijk ruimschoots de baas. Al bleef de vrees van een Amsterdamse comeback nog lange tijd in de hal hangen.

Veel powerplaygoals

Amsterdam op zijn beurt gooide voor een deel de eigen glazen in op dinsdagavond. Het team van speler-coach Josh Prudden liep niet eens tegen zo veel reguliere straffen aan, maar deze waren veelal wel volstrekt onnodig. Overtredingen bij de bank of terwijl de puck niet in de buurt was. Dat kwam de formatie uit de hoofdstad duur te staan. Vier van de eerste zes goals van Den Haag werden op de powerplay gescoord, terwijl Amsterdam op zijn beurt relatief weinig gevaar wist te stichten in situaties met een man meer op het ijs. Uiteindelijk liep het aantal strafminuten in de wedstrijd overigens nog flink op in de slotfase. Het botert duidelijk niet tussen een aantal spelers van Amsterdam en hun voormalige teamgenoot Joey Oosterveld. Dit kookte zeven minuten voor tijd over in een vechtpartij, waarbij het verbale geweld doorging tot in de strafbank en de uiteindelijke gang naar de kleedkamer.

Tegen die tijd was de wedstrijd al lang beslist. Den Haag kwam na een sterke openingsfase na vijf minuten spelen op voorsprong via een handige schuiver van Alan van Bentem. Heel lang bleef die score echter niet op het scorebord staan. De handige Jesper Persson pikte een rebound op, bleef enorm rustig, omspeelde de Haagse doelman en schoof de puck in het lege doel. Ook die stand was maar van korte duur. In de tegenstoot belandde een schot in de hoek van Oosterveld achter de Amsterdamse doelman Van Rijswijk.

Direct daarna krijgt eerst Marcel Kars een straf en een minuut later Stef Overweg, waardoor Den Haag ineens met twee man meer op het ijs stond. Dat buitenkansje liet Jeffrey Melissant niet lopen en de in de Tilburg opgeleidde aanvaller bracht de 3-1 op het scorebord, een stand die tot de eerste pauze zou blijven staan. Het publiek was echter nog amper terug uit de kantine na de hervatting toen Filip Martinec zijn slag sloeg. Door een straf tegen Amsterdam in de slotminuut van de vorige periode begon de Haagse ploeg met een man meer en Martinec werd keurig in stelling gebracht voor de vierde Haagse goal.

Marge van drie goals

Een marge dus van drie goals. Dat kwam de Haagse fans bekend voor van afgelopen zondag en dus was er nog veel twijfel. Vooral toen Daniel Lam er vijf minuten later 4-2 van maakte. Den Haag liet zich echter deze keer de kaas niet van het brood eten. Eerst verlengde Jasper Kick een schot van Melissant, daarna deed Ben Rurup dit nog een keer over voor de 6-2. Toen Jasper Kick er in de openingsminuut van de slotperiode zelfs 7-2 van maakte, geloofde zelfs de meest verstokte Amsterdamse fan niet meer in een herhaling van zondagavond. Donny van Musscher deed nog iets terug, maar via goals van Filip Martinec en Maurice van der Schuit, zo'n beetje in de slotseconde, werd de eindstand bepaald op 9-3.

Daarmee is de line-up voor de halve finales van de Beneliga duidelijk. Twee Nederlands-Belgische series. Den Haag begint vrijdagavond om half negen in eigen huis tegen Herentals. Daarna volgt zondagavond om half negen de terugwedstrijd in Herentals. Het eventuele derde beslissende duel staat voor dinsdagavond ook in Belgiƫ op het programma.

Delen