3 oktober 200500:00

Door Joep Meijsen

Den Haag stunt in Geleen

Powerplaygoals van Tristan Senior en Jimmy Raats in combinatie met een sublieme doelman Brock McGillis bezorgden Den Haag zondagavond een verrassende zege tegen Eaters Geleen. Amsterdam en Heerenveen boekten zeges op Belgische tegenstanders, terwijl Deurne te sterk was voor Herentals.

Geleen  Den Haag 1-2

De voorbereiding had nauwelijks meer kunnen verschillen. Terwijl Geleen zaterdagavond over Herentals walste en liefst achttien keer het net vond, verloor Den Haag een oefenwedstrijd tegen eerste divisionist Groningen. De selectie van Rob Serviss verloor tijdens de wedstrijd ook nog Patrick Finnigan en Dean Byvelds en keerde pas in de nachtelijke uren terug.

De slechte generale repetitie hinderde Den Haag niet bij een goede start aan de wedstrijd. Vooral in de eerste periode had de Geleense defensie veel moeite met de snelle aanvallers van de Wolves. Dat Jamie Schaafsma al na 35 seconden een straf opliep wegens slashing, hielp daarbij ook niet. Tijdens de eerste de beste powerplay pikte Tristan Senior een rebound op na een scrimmage voor het doel en rondde deze met een handig schot af.

Met de tweede straf van Geleen liep het al even slecht af. Jason Silverthorn mocht brommen wegens hooking en Jimmy Raats was op tijd ter plekke om de rebound op een schot van Jesse Heerema te converteren. Iets meer dan een minuut later sloeg Geleen echter alweer terug. Chad Euverman duwde de puck langs Brock McGillis, die de zwarte schijf net buiten zijn bereik in het net zag schuiven.

Daarmee was het ook meteen gedaan met de doelpunten in deze ontmoeting. Het was echter nog lang niet gedaan met het spektakel in de aantrekkelijke pot ijshockey. Na een matige tweede periode gaf Geleen in de laatste doorgang volop gas. De defensie van Den Haag begon te kraken en de Eaters-aanvallers kregen een enorme serie goede kansen. Brock McGillis presenteerde zich echter zondagavond met verve aan het Nederlandse publiek.

De Canadees gebruikte zijn handschoen, blocker, legguards en desnoods zijn helm om de inzetten van Geleen te keren. ÂHij heeft staan keepen als een beerÂ, stelde Geleen-coach Andy Tenbult dan ook na afloop. ÂHier in Geleen breekt na een nederlaag altijd meteen paniek uit, maar dat is niet nodig. Geleen komt er dit seizoen wel. De spelers hebben hard gewerkt en hebben volop kansen gecreĂ«erd. Maar soms in het ijshockey tref je zoÂn goalie. De keeper van Den Haag was vandaag een Chinese muur.Â

Zijn collega Rob Serviss was begrijpelijk zeer in zijn nopjes met de winst. ÂIk denk dat dit een wedstrijd was die heel goed is voor het Nederlandse ijshockey. Ik heb in de kleedkamer tegen de jongens gezegd dat het vanaf nu alleen maar beter zal gaan. We hebben nog nauwelijks goed kunnen trainen omdat er nog geen ijs ligt in de Uithof. Ik grijp dus iedere gelegenheid aan om te kunnen spelen. Den Haag heeft een groep met veel talent en potentie. Beide coaches waren blij met de leiding van scheidsrechter Glenn Meier, die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland is gekomen.

Turnhout  Amsterdam 0-4

Bohuslav Subr scoorde vrijdag al twee keer tegen Nijmegen en voegde hier zondag twee treffers aan toe tegen Turnhout. De Belgen hebben met Francis Collin, Peter van Kaam, Steven Linders en de broertjes Szarzynski volop spelers met ervaring in de Nederlandse competitie. Dat was echter niet voldoende om Tomas Kalousek, met ervaring in België, te kloppen. De Tsjech pakte zijn eerste shutout van het seizoen.

Een powerplay-goal van Lamonte Polet bracht Amsterdam vlak voor het verstrijken van de eerste periode op voorsprong. De powerplay bracht de hoofdstedelingen in de tweede doorgang meer succes via Bohuslav Subr en Leo van den Thillart. Subr scoorde zijn tweede halverwege de derde periode om de eindstand op het scorebord te brengen.

Leuven  Heerenveen 1-2

Matt Korthuis scoorde zondagavond twee keer in de eerste periode om Flyers Heerenveen de eerste zege van het nieuwe seizoen te bezorgen. Beide treffers in de wedstrijd in en tegen Leuven werden voorbereid door Tyler Palmiscno. Namens Leuven scoorde Jesse Raekelboom nog tegen halverwege de wedstrijd, maar de punten gingen in de bus mee terug naar Friesland.

Andere uitslag: Deurne  Herentals 8-4