Hys kampioensfoto 1011 paul

16 juli 201408:18

Door Joep Meijsen

Den Haag weg uit de Eredivisie

Het doek valt voorlopig voor ijshockey op het hoogste niveau in Den Haag. De oude organisatie gaat niet door, terwijl de vereniging die over de rest van het ijshockey in Den Haag gaat de zaken organisatorisch en financieel niet tijdig op de rit krijgt.

'Helaas moeten wij de NIJB hierbij berichten dat geen eredivisieteam gaat uitkomen voor Den Haag het komende seizoen. Het is voor de vereniging Hijs Hokij Den Haag een onmogelijke opgave op deze korte termijn om het organisatorisch en financieel voor elkaar te krijgen. Helaas is er ook ook de constatering dat er bij Hys The Hague (de profs, red.) totaal geen organisatie aanwezig is. Wij betreuren dit voor het ijshockey in Den Haag en voor het ijshockey in Nederland, maar het risico is te groot', schrijft voorzitter Harry Vlaardingerbroek van Den Haag in een brief aan de ijshockeybond.

De vereniging was gevraagd om te kijken naar de mogelijkheid om een team in de Eredivisie te plaatsen, nadat om verschillende redenen de oude organisatie niet kon of mocht doorgaan. Den Haag haalde vorig jaar nog de finale om het landskampioenschap en won in de afgelopen zes jaar drie nationale titels. Het was een nieuwe glorietijd voor de sport in een stad die in het verleden jarenlang gold als de belangrijkste vaandeldrager van het Nederlandse ijshockey.

Den Haag was eerder halverwege de jaren tachtig al afgehaakt op het hoogste niveau, maar keerde eind jaren negentig terug in de Eredivisie. Enkele jaren geleden zag het er al somber uit voor Den Haag, maar de club werd daarna jarenlang overeind gehouden door oud-speler Andre Janssen. Diens pogingen om een stabiele organisatie neer te zetten leidden de afgelopen jaren echter niet tot resultaat. Vorig seizoen trok Janssen zijn handen al deels af van de club, maar halverwege het jaar moest hij toch weer ingrijpen om ervoor te zorgen dat Den Haag het seizoen kon afmaken.

In AD gaf Janssen eerder dit jaar al aan niet meer alleen de kar te willen trekken. Bovendien speelden er op de achtergrond nog andere problemen. Pogingen van de NIJB om met de jeugdvereniging in Den Haag alsnog het eredivisie-ijshockey in de Hofstad te redden, liepen vorige week al spaak, met de brief van de voorzitter van de jeugdvereniging van vandaag als resultaat.

Verschillende spelers van Den Haag hebben al een andere club gevonden of voeren hier vergevorderde gesprekken over. Andere spelers stappen over naar het team van Den Haag in de Eerste Divisie. Den Haag is na Amsterdam en Nijmegen de derde oud-kampioen van de afgelopen jaren die de handdoek in de ring gooit.

Het besluit betekent dat de Eredivisie komend seizoen uit zes teams bestaat: Dordrecht, Eindhoven, Geleen, Heerenveen, Herentals en Tilburg.

Delen