Hys selivanov close 1112

13 december 201123:16

Door Remco

Den Haag zegeviert in thriller

Hijs den Haag heeft zich voor de derde keer op rij geplaatst voor de bekerfinale. In een waar spektakelstuk won Den Haag met 6-5 van Eindhoven Kemphanen. De winnende goal in overtime kwam van de stick van Alexander Selivanov.

De derde en beslissende wedstrijd in deze serie was pure reclame voor de sport. De wedstrijd speelde zich af in een aantrekkelijk tempo en er waren vele hectische momenten voor beide doelen.

De eerste periode was voor Eindhoven, Den Haag kwam sterk terug in de tweede periode en daarna kon het kwartje beide kanten opvallen. Het was in de Uithof de avond van de ervaring. Bij Eindhoven excelleerde de 36-jarige Paul Vincent en aan Haagse zijde was de 40-jarige Selivanov de grote man met drie doelpunten.

Zoals gezegd begon Eindhoven sterk aan de wedstrijd. De gasten oefenden veel druk uit door middel van een vroege forechecking. Na negen minuten viel dan ook de verdiende openingstreffer. Paul Vincent behield knap het overzicht en bediende de vrijstaande Marcel Kars: 0-1. Drie minuten later liet Vincent de meegereisde fans uit Eindhoven wederom juichen. Tijdens de eerste powerplay voor Eindhoven, schoot Vincent knap raak uit een moeilijke positie.

Den Haag kwam na achttien minuten ook op het scorebord. Selivanov klopte Kyle Moir met een heerlijk afstandsschot vanaf de blauwe lijn.

In de tweede periode was het Den Haag dat de wedstrijd domineerde. Via Selivanov kwam de thuisploeg eerst op 2-2. Daarna verspeelde diezelfde Selivanov de puck aan Vincent, die daarna richting doel kon gaan en op kenmerkende wijze goalie Petrik klopte. De Eindhovense voorsprong duurde niet lang. Binnen een halve minuut schoot Robin Sochan de gelijkmaker binnen.

De derde periode begon fantastisch voor de Brabanders. Eindhoven kwam na zeven minuten op een 3-5 voorsprong en leek op weg naar de eerste finale sinds de terugkeer op het hoogste niveau. Bob Teunissen en Paul Vincent wisten te scoren voor Eindhoven. Vincent verzilverde een penalty shot nadat hij zelf werd gevloerd door Jeff Smith.

Den Haag moest noodgedwongen beginnen aan een inhaalrace. Een straf tegen Nick de Jong hielp Den Haag weer in het zadel. Met vier tegen drie, van Lieshout en Natte zaten na een opstootje ook in de strafbank, wist Sochan zijn tweede van de avond te noteren.

Vijf minuten voor tijd bracht T.J. Caig beide ploegen weer op gelijke hoogte. Na een fraaie individuele actie schoot de Canadees raak. De inzet leek houdbaar maar verdween toch achter Kyle Moir. In het restant van de periode kwamen de teams niet meer tot scoren hoewel er voor beide doelen genoeg hectiek was.

Overtime moest uiteindelijk deze serie beslissen. Eindhoven kreeg al snel een powerplay na een overtreding van Marcel Bruinsma op Levi Houkes. Kemphanen wist deze kans niet te verzilveren, de grootste mogelijkheid was voor Nick de Jong. De Nijmegenaar brak zijn stick echter bij een schot op doel.

Na het verstrijken van de straf tegen Bruinsma, was het de beurt aan Den Haag. Niko Suoraniemi mocht gaan zitten wegens hooking. Den Haag profiteerde wel van het mannetje meer op het ijs. T.J. Caig vond Alexander Selivanov met een goede pass. Door de pass was Moir uit positie en kon Selivanov met een one-timer raakschieten.

Den Haag plaatst zich daarmee voor de derde keer op rij voor de bekerfinale. De vorige twee edities gingen verloren tegen Geleen en Tilburg. Op 18 januari 2012 krijgt de ploeg een nieuwe kans. Morgenavond gaan Geleen en Tilburg uitmaken wie de tegenstander wordt van de Hagenaars.

Voor Eindhoven blijven alleen de complimenten over. Het team van Tommie Hartogs stond op de drempel van de finale. Dat Eindhoven het Den Haag zo moeilijk kon maken, hadden maar weinig mensen verwacht na de eerste wedstrijd van deze serie.