Tijgers vs trappers 210210

21 februari 201000:00

Derde plek prooi voor Tilburg

Zoals verwacht heeft Tilburg Trappers de derde plek veroverd en daarmee het thuisvoordeel in de kwartfinale. Tilburg had geen kind aan Amsterdam en won met 8-2.

Tilburg - Amsterdam

Na twintig minuten ijshockey was de spanning voor vanavond al weg. Tilburg had nog een zege nodig om Geleen van zich af te schudden. Tegen Amsterdam pakte Tilburg na de eerste periode al een beslissende 4-0 voorsprong. Chris St. Jacques was belangrijk met een hattrick en ook Kory Scoran kwam tot scoren.

Daarna kon Tilburg gas terug nemen en liep het alsnog uit naar een 8-2 overwinning. Voor Amsterdam kwam daarmee een eind aan een moeilijk seizoen. Met vele jonge spelers en het vertrek van Marcel Kars en Andrew Winnik was er weinig te halen voor de ploeg van Ron Berteling. De coach van Amsterdam zag in Stappegoor wel een uniek moment. Zoon Julian Berteling kreeg een assist op de eerste Amsterdamse goal. Voor Berteling junior het eerste punt in zijn nog jonge carrière.

Voor captain Alexander Schaafsma betekende de wedstrijd in Tilburg zijn laatste na een lange, fraaie carrière. Schaafsma pakte zijn laatste punt in deze wedstrijd door een assist te geven op de tweede Amsterdamse goal van Francis Walker. Het publiek in Tilburg gaf Schaafsma een verdiende ovatie.

Tilburg mag dinsdag aan de bak in de kwartfinale. Eindhoven Kemphanen is dan de tegenstander net als vorig seizoen. Toen won Tilburg eenvoudig van Eindhoven maar gezien de recente resultaten van Kemphanen kon het dit seizoen weleens een stuk spannender worden.

Geleen - Eindhoven

De wedstrijd tussen Geleen en Eindhoven was Ă©Ă©n periode lang de moeite waard om te volgen. Na de berichten uit Tilburg besloot Mike Pellegrims zijn sterren vanaf de tweede periode flink wat rust te geven. Jonge spelers zoals Lars Engwegen en Mark Siemonsma kregen volop ijstijd.

In de eerste periode ging de wedstrijd aanvankelijk gelijk op. In de twaalfde minuut opende Bob Teunissen de score voor Eindhoven. De sterk spelende Andrew Schembri vond Bob Teunissen met een slimme pass. De captain van Oranje maakte het karwei af door de puck in de rechterbovenhoek te schieten: 0-1. Daarna was het Eindhoven dat een vracht aan kansen kreeg maar het vizier vaak niet op scherp had. Ook Sami Heinonen maakte een aantal fantastische saves. Tyler Hilbert leek na zeventien minuten te scoren maar zag Heinonen een fraaie redding te maken met zijn legguard.

Even later kwam plotseling de Geleense gelijkmaker letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Een inzet van Dennis ten Bokkel caramboleerde over goalie Matt Anthony en plofte in het doel. Een halve minuut later stelde Eindhoven orde op zaken. Jeffrey Melissant gaf op aangeven van Akim Ramoul Eindhoven een nieuwe voorsprong: 1-2.

In de tweede periode was Geleen iets sterker. Aan het einde van de periode kwam de thuisploeg weer op gelijke hoogte. Een schot van Niko Suoraniemi viel via de boarding voor de stick van Dennis ten Bokkel. De Tilburger reageerde alert en schoot binnen: 2-2. Vervelender voor Geleen was het afhaken van Brent Gauvreau. De belangrijke Canadees liep een blessure op aan de hand en is naar het ziekenhuis gebracht. Hopelijk voor Geleen valt de schade mee want de Limburgers zullen de kwaliteiten van Gauvreau nodig hebben in de kwartfinale. Tot overmaat van ramp verliet ook captain Erik Tummers in de slotminuten van de wedstrijd het veld. Ook Tummers leek last te hebben van zijn arm.

De laatste twintig minuten waren niet fijn om naar te kijken. Coach Mike Pellegrims besloot ook Sami Heinonen rust te geven. Zonder de Fin had Geleen geen kans meer op succes. De jonge Rowan Delil kreeg binnen vijf minuten drie goals om de oren. Daarmee gaat Eindhoven met een goed gevoel richting de playoff's. De Eindhovenaren kennen weliswaar een moeilijk seizoen maar bevinden zich wel in de beste vorm van het hele seizoen. Sinds de komst van Schembri is Kemphanen alsmaar beter geworden.

Geleen mag woensdag de eerste wedstrijd van de kwartfinale spelen. Heerenveen Flyers is daarin de tegenstander.

Groningen - Nijmegen

De wedstrijd tussen Groningen en Nijmegen ging om des keizers baard. Nijmegen was al verzekerd van de eerste plek en Groningen kon niet meer de rode lantaarn kwijtraken. 400 toeschouwers in Kardinge zagen dat Groningen een punt overhield tegen Nijmegen. Pas in overtime trok Nijmegen de winst naar zich toe. De winnende goal kwam op naam van Jeff Smith.