4 oktober 200700:00

Door Joep Meijsen

Detroit Stanley Cup-favoriet

Het NHL seizoen ’07-’08 is begonnen. Dertig teams staan te popelen om een gooi te doen naar het hoogst haalbare: het winnen van de Stanley Cup. Er is uiteraard maar één team dat er met de buit vandoor kan gaan. Volgens de fans maken de Detroit Red Wings de grootste kans om het zilverwerk weer een keer te bemachtigen.

Zo valt te lezen in een poll op www.msnbc.com, waarin de Red Wings de meeste stemmen scoren. Ruim 16% van de deelnemers aan de poll denkt dat de ervaren equipe van coach Babcock de Stanley Cup terug naar de stad van General Motors zal brengen.

De Wings hebben een betrekkelijk rustige zomer achter de rug. Echt schokkende transfers waren er niet in Detroit. Mathieu Schneider, Robert Lang en Todd Bertuzzi mochten het veld ruimen en Brian Rafalski, Dallas Drake en Mark Cullen zijn de bekendste nieuwelingen in de de ploeg van Babcock.

Detroit beschikt al jaren over een zeer ervaren ploeg met spelers als Holmstrom, Datsyuk, Samuelsson, Lidstrom en Andreas Lilja. Ook “the Dominator” Hasek staat weer between the pipes in de Joe Louis Arena.

Daarbij komt het feit dat Detroit uitkomt in de Central Division en dat wordt niet als de meest lastige divisie beschouwd door de kenners. Zodoende moet het halen van de playoffs geen probleem worden voor de ploeg uit Hockeytown. De ervaring van de Wings kan in de playoffs wel weer eens doorslaggevend worden.

In de poll krijgen de Red Wings concurrentie van de New York Rangers en de Pittsburgh Penguins met rerspectievelijk 11 en 10% van de stemmen. De New York Rangers lijken na een aantal magere jaren stapje voor stapje dichterbij succes te komen. Na de uitschakeling door Buffalo in de tweede ronde van de Stanley Cup maakte het team een klapper door zowel Scott Gomez als Chris Drury naar Broadway te lokken. De twee ervaren centers moeten het schakelen tussen verdediging en aanval verbeteren bij de Blueshirts.

Verder beschikken de Rangers nog steeds over Jaromir Jagr en is er ruim voldoende aanstormend talent. Daarbij moet vooral gelet worden op Petr Prucha en verdediger Marc Staal. Tel daar de ijzersterke goalie Henrik Lundqvist bij op en dan mag je best concluderen dat de Rangers over een team beschikt dat hoge ogen kan gooien. De enige twijfel lijkt te bestaan over de verdediging, die lijkt met het vertrek van Sandis Ozolinsh en Karel Rachunek zwakker te zijn geworden.

De Pittsburgh Penguins waren vorig jaar al een favoriet voor de titel, maar maakten die rol totaal niet waar. Er wordt in de staalstad gerekend op het doorontwikkelen van de toptalenten Sidney Crosby en Evgeny Malkin. Daarnaast staat de komst van Petr Sykora, hij zou met zijn ervaring de jonkies een eind op weg kunnen helpen. Voor de echte ervaring zorgt Gary Roberts met zijn 41 jaar.

Ook het talent in het doel van de Penguins, Marc Andre Fleury, wordt geacht een zeer goed seizoen te draaien. Hij maakte vorig seizoen een reuzensprong als rookie en staat bekend als meest atletische goalie in de NHL.

Het belooft in ieder geval een spannend seizoen te worden. Detroit heeft de eerste overwinning inmiddels op zak. Er werd na een shootout gewonnen van Anaheim. De Rangers ontvangen donderdag thuis de Florida Panthers terwijl de Penguins op bezoek moeten bij de Carolina Hurricanes.