Dragons dantuono save devils 0809

26 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Devils droogt Dragons af

Nijmegen Devils boekte in eigen huis een forse zege op Utrecht Dragons. TJ Sakaluk had twee goals en drie assists in de 9-2 zege. Heerenveen klom een paar plaatsen op de ranglijst door Groningen de baas te blijven in de noordelijke derby.

Nijmegen Devils - Utrecht Dragons

Een overtuigend Nijmegen Devils walste in eigen stadion over Utrecht Dragons heen.De Utrechtse doelman Mario D'Antuono toonde zich bij vlagen onpasseerbaar, terwijl Nijmegen af en toe de combinaties wellicht te ver doorvoerde en verzuimde de trekker over te halen. Daardoor duurde het lang voordat Nijmegen het overwicht op het ijs ook daadwerkelijk omzette in een stevige overwinning.

En toch was het Utrecht dat op voorsprong kwam in Nijmegen. De eerste de beste aanval van Dragons eindigde in een schot van Boris Varga, dat langs de vanghandschoen van Boris Ackers het net in verdween. Een wat ongelukkige start voor de goalie in zijn thuisdebuut, waarin hij goede saves afwisselde met wat onzekere momenten. Scheidsrechter De Wilde deelde in de wedstrijd negen straffen uit wegens hooking, de eerste tegen John Versteeg.

Dit leverde Nijmegen de gelijkmaker op. In de powerplay werd Brad Smulders keurig vrijgespeeld door TJ Sakaluk, zodat hij alleen de puck maar binnen hoefde te schuiven. Vlak voor het einde van de periode stuurde Greg McCarthy zijn broer Michael weg, die vervolgens met een handige schijnbeweging de doelman op het verkeerde been zette. Nijmegen kon gaan rusten met een voorsprong.

Het duurde tot voorbij de helft van de wedstrijd voordat Nijmegen weer een kans afrondde. Utrecht kwam behalve bij powerplays amper in het aanvalsvak. TJ Sakaluk lijkt zich prima op zijn gemak te voelen in de Nederlandse competitie en vormt met Brad Smulders en Marco Postma een gevaarlijke lijn. Met twee goals en drie assists tilt hij zijn puntentotaal na acht wedstrijden al naar 22, waarmee hij op het moment topscorer is van de eredivisie. Zijn lijngenoten Smulders en Postma staan ook in de top 10.

Smulders en Jeff Smith, zijn eerste van het seizoen, breidden de voorsprong nog verder uit. Terwijl het in de derde periode een schiettent werd. Sakaluk, Remo Spijers (2) en als slagroom op de taart een treffer om in te lijsten van Matthew McCarthy maakten het feest in het Triavium compleet. Boris Varga deed nog wel iets terug voor Utrecht. Nijmegen Devils kan de komende week laten zien hoe de ploeg ervoor staat met wedstrijden tegen Tilburg en Den Haag op het programma.

Groningen Grizzlies - Heerenveen Flyers

Heerenveen Flyers kende een rommelige start van het seizoen. De ploeg kon pas laat beginnen met de voorbereiding en het duurde lang voordat het importcontingent compleet was. Langzaam lijkt het echter te gaan draaien bij de Friezen. In de noordelijke derby tegen Groningen werd in de derde periode vier keer gescoord om zo met 6-3 de tweede overwinning van de jong prille ijshockeyjaargang te boeken. Opvallende speler op de sheet is doelman Marcel Nijland, die als back-up in de bank stond. Hij nam ruim twee jaar geleden afscheid van het ijshockey.

Tot tien minuten voor tijd ging de wedstrijd qua scoreverloop gelijk op. Na de tweede periode koesterde Groningen zelfs een 3-2 voorsprong. Nick Pomponio had in de openingsminuut van de wedstrijd gescoord, TJ Kelly zorgde na een kwartier spelen voor de gelijkmaker. Bert van den Braak zette Flyers halverwege de wedstrijd op voorsprong, maar Blair Tassone en Ram Sidhu gaven Grizzlies het voordeel bij de tweede pauze.

De derde periode was echter voor Flyers. Eerst zorgde Michael Nason voor de gelijkmaker. Vervolgens nam Erik Landman het winnende doelpunt voor zijn rekening en zorgden Nick de Jong en Hans Kroon ervoor dat Groningen niet meer terug kon komen in de wedstrijd. Heerenveen klimt door deze overwinning in de ranglijst en heeft bovendien nog wat wedstrijden in de hand ten opzichte van enkele andere ploegen. Groningen blijft ondanks het knappe punt in Amsterdam gisteren in de onderste regionen van de ranglijst.