19 oktober 200800:00

Devils en Dragons klimmen

Utrecht Dragons en Nijmegen Devils deden zondag goede zaken met hun tweede winst van het weekeinde. Daardoor klimmen beide teams voorlopig naar de topvier van de ranglijst. Deze wordt nog steeds aangevoerd door Amsterdam, dat in Heerenveen de vijfde overwinning van het nog jonge seizoen boekte.

Eindhoven Kemphanen - Utrecht Dragons
De Dragons uit Utrecht zijn na drie speelweekeinden zonder meer dé verrassing van het eredivisieseizoen. Het team van coaches Frank Versteeg en Chad Kambeitz won de uitwedstrijd tegen Eindhoven met 2-4 en klimt zo naar de vierde plaats op de ranglijst. De nieuwkomer op het hoogste niveau heeft bovendien nog een wedstrijd in de hand op de nummer drie.

De 24-jarige Slowaak Viktor Kovac speelde met twee goals en een assist een belangrijke rol bij de Utrechtse zege. Na vier wedstrijden heeft hij al zes punten verzameld en staat daarmee op de tweede plaats van de topscorerslijst van de Utrechters, die wordt aangevoerd door John Versteeg. Deze nam de vierde Utrechtse treffer voor zijn rekening en zorgde daarmee voor een marge die voor Eindhoven niet meer te overbruggen viel.

De dit weekeinde aangetrokken Oostenrijker Martin Zeilinger bracht Eindhoven vroeg op voorsprong. De in 1982 geboren forward speelde de afgelopen jaren in eigen land voor Lustenau en is na Florian Pedevilla de tweede Oostenrijker in het team van Leo van den Thillart. Zijn treffer na twee minuten betekende een goede start voor de Eindhovenaren, die nog een vervolg kreeg toen Kevin Galerno er na tien minuten 2-0 van maakte.

Net als afgelopen zaterdag tegen Heerenveen liet Utrecht zien van een achterstand alleen scherper te worden. Vikor Kovac (2) en Wesley Hendriks zorgden voor een sterke Utrechtste slotfase, zodat na de eerste periode Dragons alsnog met de voorsprong kon gaan rusten. Versteeg maakte kort voor het einde van de tweede periode nog 2-4, waarna Eindhoven er in het restant van de wedstrijd niet meer in slaagde om tot scoren te komen.

Geleen Eaters - Nijmegen Devils
Ook Nijmegen Devils deed goede zaken. Na een turbulente week werd de volle buit gegrepen in het weekeinde. In Geleen werd het 3-4 in het voordeel van de Nijmeegse ploeg, waarbij Marco Postma een hattrick voor zijn rekening nam en uiteindelijk de nieuwe Nijmeegse doelman Boris Ackers zijn debuut maakte in de Nederlandse competitie.

Jake Brenk was dik twee seizoenen een absolute publiekslieveling in Nijmegen. De enthousiaste Amerikaan zal aardig op weg zijn om zich deze positie ook in Geleen te verwerven. Zijn lijn met Casey Bartzen valt op door de hoge handelingssnelheid. Tegen zijn oude team gaf Brenk met twee treffers zijn visitekaartje af, waardoor hij voor het lopende seizoen alweer op tien treffers staat. Zijn eerste was de openingstreffer na amper drie minuten spelen.

De Nijmeegse toplijn is voorlopig die van Marco Postma met TJ Sakaluk en Brad Smulders. Daarbij nam tot nu toe dit seizoen Sakaluk de rol van doelpuntenmaker voor zijn rekening. Deze keer was het echter de beurt aan de wekelijks sterker spelende Postma. Op aangeven van zijn twee lijngenoten nam de 25-jarige Fries de gelijkmaker voor zijn rekening. Amper een minuut later stond Nijmegen zelfs op voorsprong. Levi Houkes maakte zijn derde van het weekeinde voor Devils in wat een spannende wedstrijd werd.

De eer in de tweede periode werd door de beide teams eerlijk gedeeld, waarbij zowel Postma als Brenk tot scoren kwamen. Belangrijker was dat doelman Casper Swart bij de tweede tegengoal ongelukkig ten val kwam, waardoor hij een blessure opliep die hem noopte de wedstrijd in de tweede pauze te stoppen. Daardoor kreeg Ackers zijn debuut in de Nederlandse eredivisie.

De nieuwe goalie werd door Andrew Derton nog geklopt, maar niet voordat Marco Postma met zijn derde van de wedstrijd en vierde van het seizoen de uiteindelijk winnende goal scoorde. De slotfase leverde voor Geleen verder geen doelpunten meer op, waardoor het team van Uli Egen met vijf punten in vijf wedstrijden in de ranglijst enigszins op achterstand staat ten opzichte van enkele andere teams.

Heerenveen Flyers - Amstel Tijgers
De verrassende seizoensstart van Amsterdam kreeg ook dit weekeinde een vervolg. Tegen Heerenveen werd ook in de zesde wedstrijd punten gepakt. Waar het tegen Tilburg afgelopen dinsdag, ondanks de indrukwekkende comeback, bleef steken op één punt, werd tegen Flyers de volle buit binnengesleept.

Flyers wacht nog op de mogelijke terugkeer van Jamie Visser en Justin Bekkering, maar gaf de al wel teruggekeerde Sjoerd Idzenga de start. Doelman Jay Chrapala kan vooralsnog niet overtuigen, terwijl de voormalige Nederlandse jeugdinternational een goede wedstrijd op het ijs legde. Bij Amsterdam stond de blijkbaar van zijn blessure genezen Jan Münster weer gewoon op doel.

Kent Merriam scoorde de enige treffer van de eerste periode, hoewel Flyers de eerste veertig minuten waarschijnlijk het beste van het spel had. Daarvoor werd het team van Chris Eimers in de tweede periode beloond met een voorsprong. De puck was amper gevallen voor de face-off of Michael Nason had hem al achter Münster geprikt voor de gelijkmaker. Twee minuten later profiteerde Bert van den Braak van een powerplay voor zijn derde treffer van de nog jonge jaargang.

Amsterdam is in de ontwikkeling echter vooralsnog een paar stappen voor op Heerenveen en het waren de uitblinkers van het seizoen tot nu toe bij de hoofdstedelingen die het verschil maakten. Marcel Kars zorgde daarbij voor de gelijkmaker en Andre Gill voor de winnende goal. Craig Sanders stelde later nog de winst definitief veilig. De treffer van Gill viel terwijl Jochen Gross op de strafbank zat.