24 januari 200900:00

Door Remco

Devils en Flyers boeken winst

Nijmegen Devils en Heerenveen Flyers boekten beide een zeer belangrijke zege. Nijmegen won uit van naaste concurrent Amsterdam en Heerenveen versloeg in eigen huis koploper HYS Den Haag.

Amstel Tijgers - Nijmegen Devils

De wedstrijd tussen Amstel Tijgers en Nijmegen Devils was een direct gevecht om de vierde plaats. Een belangrijke plaats die in de play-offs een thuisvoordeel in de eerste ronde oplevert. Daarom kwam het verlies van Nijmegen tegen Groningen een dag eerder bijzonder slecht uit voor de kersverse bekerwinnaar.

Gelukkig voor de NIjmegenaren hervatte de doelpuntenfabriek TJ Sakaluk de productie. De Canadees die de laatste week zichtbaar uit vorm was, was in de Jaap Edenhal met twee treffers belangrijk voor Devils. Nijmegen begon sterk in Amsterdam en beloonde het spel in de eerste periode met een 0-1 voorsprong door de 34e goal van Sakaluk. Overigens kreeg de eerste Nijmeegse goalie Boris Ackers een avondje vrijaf van coach Frank Gentges. Corey Wogtech kreeg zijn tweede start in Nijmeegse dienst. Bij Amsterdam maakte de Zweedse verdediger Andreas Melin zijn debuut. Melin moet bij Amsterdam de geblesseerde Andrew Winnik opvolgen.

In de tweede periode verdubbelde Sakaluk de voorsprong. Na zeven minuten passeerde hij opnieuw de sterke Amsterdamse goalie Jan MĂĽnster. Net over de helft van de wedstrijd kwam Amsterdam ook op het scorebord. De sterke Zweedse aanvaller Alexander Hult noteerde de aansluitingstreffer op aangeven van Andreas Melin. De Amsterdammers hadden daarvoor al enkele kansen gekregen.

De vreugde duurde niet lang in het kamp van Amsterdam. Vier minuten voor het einde van de periode herstelde Matt Armstrong de marge van twee goals. Op dat moment had Amsterdam al het overwicht in handen genomen maar kon het de kansen niet benutten. Toch wist Tijgers in de slotminuten van de tweede periode wel op 2-3 te komen. Eric Thomassian verschalkte de goedspelende Corey Wogtech voor zijn elfde seizoenstreffer.

De derde periode leverde geen treffers meer op. Amsterdam omsingelde langzaam het Nijmeegse doel maar kwam niet meer tot scoren. Nijmegen beperkte zich vooral tot verdedigen en kwam nauwelijks in het aanvalsvak. De Nijmegenaren sleepten daarmee de drie punten weg bij de concurrent. Nijmegen heeft nu een buffer van zes punten ten opzichte van Amsterdam.

Heerenveen Flyers - HYS Den Haag

HYS Den Haag sloot een teleurstellend weekend af met een 5-2 nederlaag in Friesland. Een dag eerder liet HYS al in eigen huis een punt liggen tegen Eaters Geleen. Elfhonderd toeschouwers in Thialf zagen Heerenveen knap winnen van de koploper in de eredivisie. De grote man bij Heerenveen was Paul Vincent die tot twee treffers en een assist kwam tegen zijn oude ploeg.

Via treffers van Sander Dijkstra en Hans Kroon nam Heerenveen in de eerste periode al een 2-0 voorsprong. Slordig puckverlies aan Friese zijde bracht HYS nog voor de pauze terug in de wedstrijd. Jan Bohac rondde een snelle Haagse uitbraak af: 2-1.

Den Haag begon sterk aan de tweede periode en kwam halverwege op gelijke hoogte via Jan-Jaap Natte. Daarna leek Den Haag door te drukken met een powerplay na een straf voor Hans Kroon. Tijdens deze powerplay ging het echter mis voor de bezoekers. Erik Landman onderschepte de puck en werd op weg naar Tim Knudsen onderuit gehaald. Scheidsrechter Paul DePuydt kende Flyers een penalty shot toe. Dat klusje kun nog steeds altijd over laten aan Paul Vincent. De Amerikaan schoot zonder problemen de puck langs Knudsen voor een 3-2 voorsprong. Vijftig seconden later mocht Knudsen de puck alweer uit het net halen na een treffer van Jamie Visser.

De treffer van Visser was al een behoorlijke tegenvaller voor Den Haag. Vijf minuten in de derde periode besliste Heerenveen de wedstrijd definitief. Paul Vincent bepaalde de eindstand op 5-2.

Den Haag is nog koploper met een marge van zes punten, maar achtervolger Tilburg heeft drie wedstrijden minder gespeeld. Heerenveen is ook op jacht naar een hogere positie. Flyers staat weliswaar nog zevende maar hebben pas veertien wedstrijden gespeeld. Bij winst in de drie inhaalwedstrijden zouden de Friezen klimmen naar de vierde plek.