16 november 200800:00

Door [email protected]

Devils en HYS weer met winst

Nijmegen blijft aan kop in de bekercompetitie na een 3-6 winst in Eindhoven, terwijl Groningen goede zaken deed door met 4-6 in Utrecht te winnen. Den Haag had in Heerenveen penaltyshots nodig om de winst binnen te slepen.

Eindhoven - Nijmegen
Voor de ogen van de televisiecamera's zetten Eindhoven en Nijmegen een tumultueuze pot ijshockey neer. Devils won de wedstrijd uiteindelijk met 3-6 en neemt drie punten mee naar huis. TJ Sakaluk was goed voor twee goals en twee assists.

Scheidsrechter Martin de Wilde deelde in totaal 155 strafminuten uit aan de twee teams. Eindhoven bracht vooral in de eerste periode veel tijd door in de strafbank, terwijl de rollen in de derde periode waren omgedraaid. Jeff Smith en Tyler Hilbert kregen beiden een game voor hun rol in een opstootje aan het einde van de eerste periode. Levi Houkes kreeg een game voor spearing, terwijl een het gooien van een waterfles in de strafbank Akim Ramoul ook een game opleverde.

De 3-2 stand na de eerste periode was nauwelijks een weerspiegeling van de wedstrijd. Nijmegen domineerde de wedstrijd met fraai combinatiespel, maar wist dat niet om te zetten in een ruime voorsprong. Kemphanen goalie Matt Anthony eiste wederom een glansrol op. Hij hield zijn team met kunst en vliegwerk in de wedstrijd.

Dat patroon zette zich voort in de tweede periode, waarin Nijmegen twee keer doel trof. Door een vroege powerplaygoal in de derde periode van Jeffrey Melissant kreeg Eindhoven echter nieuwe energie. Mede door een trits straffen kon Kemphanen de bezoekers onder druk zetten en een aansluitingstreffer leek in de lucht te hangen. Het was echter weer TJ Sakaluk die de wedstrijd definitief besliste. Shorthanded tekende hij in de slotminuut 3-6 aan om de definitieve zege te claimen.

Door de winst houdt Nijmegen de koppositie in de bekercompetitie vast. Eindhoven ziet Groningen op gelijke hoogte komen, maar staat op onderling resultaat nu nog voorlaatste.

De beelden van de wedstrijd zijn helaas nog niet te zien voor fans. Ze worden door de NIJB en haar partners gebruikt voor een pilotaflevering van een ijshockeyprogramma. Met deze beelden zal worden geprobeerd sponsoren te werven om een regulier programma mogelijk te maken.

Utrecht - Groningen
Grizzlies kan content zijn met nieuwe aanwinst Blair Lefebvre. De Canadees was in zijn tweede wedstrijd wéér goed voor twee goals, pikte ook nog een assist mee en had daarmee een belangrijk aandeel in de 4-6 winst in Utrecht.

Het begon allemaal zo goed voor de thuisploeg. Binnen 14 minuten stond het team van Frank Versteeg op een schijnbaar ruime 3-0 voorsprong. In 22 minuten aan zuivere speeltijd, beginnend in de 19e minuut, scoorden de bezoekers daarna echter zes doelpunten.

In de derde periode leek Utrecht zich wat te hervinden en scoorde via Juraj Fodrek - zijn tweede van de avond - ook nog 4-6. Verder dan dat kwamen de Dragons echter niet.

Hekkensluiter Groningen kon de punten goed gebruiken om aansluiting te houden op Eindhoven en Utrecht. Door de winst staat de ploeg nu in punten gelijk met Eindhoven en nog maar twee punten achter Utrecht. Op onderling resultaat draagt Grizzlies echter nog steeds de rode lantaarn.

Heerenveen - Den Haag
HYS Den Haag moest zondag een punt achterlaten in Heerenveen. In Thialf gaven de bezoekers een 0-2 voorsprong weg, maar konden uiteindelijk op penaltyshots alsnog winnen.

John Hecimovic scoorde beide treffers voor Den Haag in de openingsperiode. De eerste volgde uit een fraai uitgespeelde kans, maar rond de tweede heerste controverse. Volgens Flyers had de puck de doellijn niet gepasseerd, maar scheidsrechter Bergman had geen twijfels en kende een doelpunt toe.

Heerenveen scoorde laat in de tweede periode een verdiende aansluitingstreffer, waardoor de thuisploeg kansen rook. De gelijkmaker kwam er, al was het pas in de derde periode. Tim Knudsen had tweemaal Michael Nason van zuivere kansen beroofd, voordat Nick de Jong de sluitpost met een hard schot op de powerplay wel verschalkte.

Na een doelpuntloze overtime moest penaltyshots uitsluitsel brengen. Knudsen liet slechts één doelpunt toe, terwijl Sjoerd Idzenga aan de andere kant twee keer capituleerde. Wade Davis zette het winnende penaltyshot op zijn naam.

Helaas lijkt de ziekenboeg van Den Haag weer vol te stromen. John Hecimovic, net terug van een langdurige polsblessure, verliet de wedstrijd voortijdig. Ook Josh Mizerek viel uit, nadat hij een schot op zijn voet had gekregen. James Easter ontbrak al met een schouderblessure, terwijl Jan Bohac in Tsjechië zat om bij de geboorte van hun eerste kind te kunnen zijn.

Kemphanen tvopnames 0809