Kemphanen galerno3 0809

23 november 200800:00

Door Joep Meijsen

Devils en Kemphanen klimmen

Eindhoven Kemphanen won voor de derde keer dit seizoen en klimt daarmee over tegenstander Utrecht heen naar de zevende plaats op de ranglijst. Nijmegen is na een overwinning in Groningen weer voor minimaal een dag koploper in de eredivisie.

Utrecht Dragons - Eindhoven Kemphanen

Het zo veelbelovend begonnen seizoen voor Utrecht Dragons bevindt zich in een stevige dip. In een rechtstreekse confrontatie met de andere nieuwkomer in de eredivisie, Eindhoven Kemphanen, werd in eigen huis met liefst 1-6 verloren. Het is de achtste nederlaag op rij voor de ploeg van Frank Versteeg en Chad Kambeitz, die op 19 oktober voor het laatst zegevierend het ijs verlieten. Tegenstander toen was ook Eindhoven.

Eindhoven liet een prima overwinning op Groningen twee weken geleden volgen door een serie van drie nederlagen, maar sprokkelde nu weer drie punten binnen. De lokale topschutter Kevin Galerno liet zijn waarde zien door twee goals en twee assists voor zijn rekening te nemen. Elroy Broos scoorde zijn tweede van het seizoen voor de enige goal van de thuisploeg.

Het was nieuwkomer Dominik Rozman die met zijn eerste treffer de ploeg uit de Lichtstad al vroeg op voorsprong bracht. Twee spelers met uitvoerige eredivisie-ervaring, Eric Hoogvliets en Nick Verbruggen, zorgden er daarna voor dat bij de eerste pauze al een 0-3 tussenstand op het scorebord kwam. Hoewel Utrecht vroeg in de tweede pauze nog wat terug deed, was het Eindhoven dat dankzij Galerno (2) en Brent Patry verder afstand nam. Na veertig minuten stond op die manier de eindstand al op het scorebord.

Groningen Grizzlies - Nijmegen Devils

Nijmegen Devils boekte in de uitwedstrijd in Groningen alweer de negende overwinning op rij. De ploeg van coach Frank Gentges verloor voor het laatst op zaterdag 11 oktober en neemt voorlopig weer de koppositie over in de hoogste liga. Zonder zelf een moment briljant te spelen werd Groningen in de tweede en derde periode naar een nederlaag gespeeld. Greg McCarthy nam twee goals voor zijn rekening.

Devils trad aan zonder de geblesseerde Brad Smulders, waardoor Jason Baclig de opstap maakte naar de lijn van Marco Postma en topscorer TJ Sakaluk. De kleine aanvaller liet zich met een goal en een assist duidelijk zien. Zijn treffer was de openingsgoal in de ontmoeting en de enige in de eerste periode. De 250 toeschouwers mochten na de pauze even hopen op een stunt van hun ploeg. Nijmegen Devils ging de wedstrijd in met de beste penaltykill van de liga, maar de straf tegen Rick Wijnen werd door Nick Pomponio vakkundig afgestraft.

De gelijke stand bleef negen minuten op het scorebord staan, tot Greg McCarthy met twee treffers het verschil maakte in de wedstrijd. Daarmee komt zijn seizoentotaal op negen te staan. TJ Sakaluk met zijn twintigste van het seizoen en Akim Ramoul breidden de voorsprong in de derde doorgang nog verder uit, alvorens Lance Morrison namens Groningen doelman Ackers nog een keer passeerde.