6 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

Devils flitsen al vroeg

In het Duits-Engels galmen de bevelen over het ijs. De spelers gehoorzamen en werken een reeks intensieve schaatsoefeningen af. Als eerste club in de eredivisie is Nijmegen begonnen aan de officiële voorbereiding op het nieuwe seizoen. IJshockey.com ging kijken.

Het contrast met het verleden is enorm. Toen moesten eind september vaak nog de contracten met de laatste Nederlandse spelers worden getekend. In sommige gevallen gebeurde dat luttele minuten voor de eerste competitiewedstrijd. Nu staat zo’n twee maanden voor de start van het seizoen een ruime selectie op het ijs. De Nederlandse spelers, de meeste imports en twee spelers die op proef aanwezig zijn. De drie McCarthy-broers ontbreken nog, zij arriveren vandaag.

Plaats van handeling is het slaperige Duitse plaatsje Wesel, ongeveer 25 minuten rijden van de Nederlandse grens. Devils wijkt uit naar Duitsland omdat het augustusijs in Den Bosch helemaal volgeboekt zit. Waar het aantal ijshallen in Nederland maar beperkt blijft, lijkt het alsof ieder provinciestadje in Duitsland zich een eigen ijshal kan veroorloven. Het is een oude hal met de uitstraling van een loods.Maar het voldoet.

Op maandag bij de eerste training werd nog volop geklaagd over het dunne ijs, maar op dinsdag ziet de ijsvloer in Wesel er al een stuk beter uit. Coach Frank Gentges en de twee nieuwe Duitse spelers van Nijmegen, Stephan Kreuzmann en Lorenz Schneider, zijn het eerst aanwezig. De rest volgt een half uur voor de aanvang van de training. Onder hen de twee proefspelers, TJ Sakaluk en Kent Merriam. Mike Barrett ontbreekt. De verdediger is niet komen opdagen voor de vroege seizoenstart.

De sfeer is ontspannen. Nijmegen beschikt het komende seizoen over een sterk vernieuwde selectie. Vertrouwde gezichten als Nick de Jong, Nick Verbruggen en Bert van den Braak zijn vertrokken en hebben plaatsgemaakt voor zo’n vijftien nieuwkomers. In dagblad De Gelderlander meldde Frank Gentges een dag eerder al zijn uitgangspunt. ‘Het kan me niet veel schelen wat anderen doen, een goede voorbereiding kost gewoon vijf tot zes weken. En ik wil de zaken graag professioneel aanpakken. De tijd voor hobbyisme is in Nijmegen voorbij.’

Dat is ook te merken op het ijs. Na de warming-up wordt een uitgebreid programma van schaatsoefeningen afgewerkt, door Gentges begeleid met fluit en soms luide stem. Daarna volgen de oefeningen met de puck, regelmatig onderbroken voor instructie met behulp van het tekenbord. Fysiek contact is er nog niet tijdens deze tweede training van het nieuwe seizoen. Ook nog geen partijvormen trouwens.

Een handjevol Nijmeegse supporters heeft de rit naar Wesel gemaakt. Van achter de boarding slaan ze de training gade en gokken ze wie van de nieuwkomers wie is. Jason Baclig is in ieder geval makkelijk herkenbaar. Het is zeker niet de grootste speler op het ijs en zijn Aziatische afkomst en makkelijke schaatsstijl zorgen ervoor dat hij erg opvalt op het ijs. Dat geldt ook voor de boomlange Jeff Smith.

De training in de ijshal duurt bijna anderhalf uur. Daarna volgt er buiten het ijs nog een cooling down. Nijmegen traint vier dagen per week in Wesel en voegt hier nog twee dagen met fitness aan toe. Daarnaast zijn er iedere dag ook nog droogtrainingen. In de ijskoude hal in Wesel is het makkelijk vergeten dat het buiten nog gewoon augustus is. Laat de winter maar beginnen.

>>> Klik hier voor een fotoverslag van de training